Annonce

Spontan abort?

Spørgsmål

Hej.

Er en pige i nød ift. at jeg er i Spanien, og skal fortsat være her til midten af april. Der er lang ventetid til lægen hernede, og er ikke tryg ved en udenlandsk læge, derfor skriver jeg herinde og håber inderligt på et svar.

Jeg står i den situation, at jeg var ude for en ubehagelig oplevelse, som min far og jeg ikke selv har et svar på . I forgårs var min far og jeg ude og gå om aftenen, da vi var kommet hjem gik jeg med det samme på toilettet, da jeg skulle tjekke til min menstruation (fik jeg den samme dag om morgenen, og har været som den plejer).

Det skal siges, at hele dagen havde jeg haft smerter omme bagerst i ryggen, og ved underlivet. Det plejer at være meget forskelligt fra menstruation til menstruation, om jeg har smerter eller ej. De smerter jeg havde i går minder om dem jeg plejer at få under min menstruation, dog en del forstærket.

Den sidste måneds tid har jeg været mere træt end jeg plejer, ikke engang orket at gå ud af sengen. Mine bryster har været ekstrem ømme den sidste måneds tid, ømme på en måde som jeg ikke er vant til.

På toilettet i forgårs tog jeg min tampon ud, jeg mærkede en ubehagelig ømhed, da jeg trak den ud. Jeg kiggede derfor på min tampon, hvor jeg opdagede en slags slimet klump med samme konsistens over det hele (2x1 cm).

Der var både blod (som var nederst og meget tykt og slimet), men også noget lidt hvidt og gennemsigtigt (antager måske en lille moderkage), med noget mørkt inden i på omkring 3 mm. Jeg havde aldrig set noget lign.

Jeg ved dog, at man kan få klumper af blod, som også har en slimet konsistens under sin menstruation, hvilket jeg har prøvet en del gange.

Dagene efter har min menstruation været anderledes, mere slimet og klumpet, og heller ikke i så stor en mængde som det plejer i midten af min menstruation. Jeg går med den tanke, at det har været en spontan abort.

Er dog ikke sikker, da jeg har været inde og læse en del på nettet omkring spontan abort. Jeg har ikke haft blødning op til udover på dagen eller har ikke haft brunt udflåd.

Skal også lige siges, at jeg er på p-piller, men havde en uges tid ikke været på p-piller (omkring juletid, i en uges tid), da jeg ikke havde flere tilbage. Min kæreste og jeg havde samleje uden beskyttelse, dog ikke med hensigt at blive gravid.

Havde menstruation en uge eller lidt under, inden vi havde ubeskyttet sex. Er meget forvirret omkring situationen, da jeg nemlig har været på p-piller det meste af tiden, og det mulige foster kom på den dag jeg fik min menstruation. Ved ikke, om det kun er muligt at abortere, når man får sin menstruation, nu når man er på p-piller, eller om det ikke har nogen effekt?

Alt i alt, vil jeg meget gerne have svar på, om jeg har været ude for en spontan abort eller ej? Kan dog ikke komme på andet, som kunne være svar på klumpen på min tampon, og tingene undervejs og efter. Tænker også meget på tiden fra jeg var sammen med min kæreste uden beskyttelse ved juletid til i forgårs, der er gået ca. 4/5 uger, hvilket passer meget godt med størrelsen på det mulige foster.

Håber på et nogenlunde konkret svar, da jeg selv er i tvivl.

Dette er en meget ubehagelig oplevelse for mig, specielt fordi jeg ikke ved mere end jeg gør, og håber på, at jeg tager fejl omkring mine antagelser, da der følger en del ubehagelige tanker med sig.

Hilsen fra mig.

Pige/kvinde, 17 år, 160 cm, 68 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære “mig”.

P-piller er sikker forebyggelse af graviditet, hvis man husker at tage dem efter forskriften.

Men det har du desværre ikke gjort, så derfor kan du ikke regne med, at de har virket, selv om du efterfølgende har forsøgt at indhente det forsømte. Du kan altså godt være blevet gravid ved juletid for 6 uger siden. Men det er ikke sikkert.

En graviditetstest, som er positiv, vil kunne give afklaring. En graviditetstest, som er negativ, giver ingen afklaring.

Ømme bryster og træthed kan være tegn på graviditet - men er intet bevis Blødningsuregelmæssighed, underlivssmerter og slimet klump kan pege på tidlig abort, men det er intet bevis.

Andre forklaringer er mulige - men kan ikke bekræftes uden undersøgelse. Der står vi altså lige nu. Og du vil nødig gå til en fremmed læge?

Mit umiddelbare råd må derfor være: Hold pause med p-pillerne - med mindre du stadig har brug for dem? Tag en graviditetstest - vi går ud fra, at den er negativ. Afvent en “normal” menstruation. Der kan gå flere uger, før den kommer. Vær opmærksom på din krops signaler. Forsvinder brystspændigen? Forsvinder smerterne? Føler du dig bedre tilpas? Ja, så er du sikkert på rette vej. Med bliver det hele ved og du føler dig usikker, bliver du nødt til at tale med en læge om det. Du kan starte på p-piller igen, når du får brug for det, men følg anvisningerne på indlægssedlen nøje. Og er du den mindste smule i tvivl, så brug anden form for beskyttelse samtidig i den første periode - til første p-pille blødning kommer.

Ja, det var mange ord. men jeg håber, du kan bruge dem. Frisk mod og glæd dig over din ferie. Det må være rigtig skønt i varmen

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 12.02.2019

Annonce