Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Abort

Spontan abort

Spontan abort betyder, at en graviditet ufrivilligt afbrydes så tidligt, at fosteret ikke kan overleve. Læs mere og bliv klogere på bl.a. symptomer her.

Opdateret: 1. Juni 2016

Mange oplever pletblødninger i starten af graviditeten. Det er oftest helt ufarligt, men blødninger kan være tegn på spontan abort.

Hvad er spontan abort?

Spontan abort betyder, at en graviditet naturligt afbrydes så tidligt, at fosteret ikke kan overleve. Dette sker oftes før 12. graviditetsuge. Risikoen for spontan abort er mellem 10 og 35 procent. Det nøjagtige tal kendes ikke, da en del tidlige aborter sker, før kvinden har opdaget, at hun var gravid.

Hvad er symptomerne på en spontan abort?

De hyppigste symptomer på spontan abort i graviditeten er blødning og underlivssmerter. Blødningen kan være som menstruation eller kraftigere samt være ledsaget af underlivssmerter. Symptomer på en abort kan også være pletblødninger eller brunligt, blodigt udflåd flere dage i træk. Mange har dog uskadelige pletblødninger tidligt i graviditeten. Hvis man er gravid og begynder at bløde, bør man under alle omstændigheder gå til lægen for at blive undersøgt.

Underlivssmerterne kan enten sidde fortil over skambenet eller stråle mod ryggen. Hvis man er gravid og får smerter i underlivet, behøver det ikke at være alvorligt. Alligevel bør lægen vurdere, om smerterne er af betydning eller ej. Spontan abort diagnosticeres ved hjælp af blodprøver og/eller ultralydsscanning.

Kan man forebygge spontan abort?

De fleste aborter skyldes fejl i celledelinger i de tidlige fosterstadier, og hvis man har symptomer på en tidlig spontan abort, vil det som regel ikke være muligt at forhindre, at aborten sker. Hos de fleste har fosteret været dødt i en periode, og hos nogle har der aldrig været udviklet et foster. Man skal derfor undersøges af lægen for at få konstateret, om man enten er ved at abortere eller allerede har aborteret.

Visse faktorer øger risikoen for spontan abort, blandt andre livsstilsfaktorer såsom rygning og overvægt. For at forebygge spontan abort kan man derfor tænke over at leve sundt, men aborter er desværre en relativt almindelig komplikation som ikke helt kan undgås. En spontan abort er et udtryk for naturens orden og må således ikke give anledning til skyldfølelse.

Før 12. graviditetsuge

Langt de fleste spontane aborter finder sted før 12. graviditetsuge, også kaldet første trimester. Det er i denne periode fosterets organer grundlægges, og derfor i denne periode fosteret er mest sårbart. I de fleste tilfælde vil man lade kvinden abortere selv, hvis graviditeten går til grunde i første trimester. Processen kan fremskyndes ved hjælp af lægemidler, som blødgør livmoderhalsen og dermed fremmer udstødningen af graviditeten. Sandsynligheden for at undgå udskrabning er cirka 80 procent.

Der vil blive tilbudt en kontrolscanning efter cirka to uger, hvor slimhinden i livmoderen bliver vurderet. Alle, der aborterer spontant, bør få kontrolleret deres blodtype. Rhesus negative bør have en indsprøjtning for at forhindre immunisering hos fosteret i en fremtidig graviditet.

Efter 12. graviditetsuge

Truende abort efter 12. graviditetsuge kan også vise sig ved blødning og smerter. Er man nået ud over 18. til 20. graviditetsuge med et levende foster, kan en aflastende behandling på sygehuset i nogle tilfælde hindre, at man aborterer. Får man blødning eller smerter på dette tidspunkt i graviditeten, bør man kontakte lægen for råd og vejledning.

Hvis man aborterer flere gange

Først ved 3 eller flere på hinanden følgende aborter er det relevant at undersøge om der findes en underliggende årsag.

Jo højere alder hos den gravide, jo større er risikoen for en spontan abort. Visse sygdomme og tilstande forøger denne risiko, for eksempel kromosomafvigelser hos enten moderen eller faderen og autoimmune sygdomme. Hvis man aborterer tre gange i træk, vil man blive tilbudt en udredning for dette på sygehuset.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Ny graviditet

Hvornår det er tilrådeligt at blive gravid igen, afhænger primært af, hvornår man er klar rent følelsesmæssigt. Fysiologisk kan det i princippet lade sig gøre at blive gravid allerede i første cyklus efter en spontan abort. Men tabet af en graviditet kan være rigtigt svært, og nogle vil have brug for tid til at komme sig, før de er klar til en ny graviditet.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.