Annonce

Skal en pescetar tage kosttilskud?

Spørgsmål

Hej,

Jeg er en kvinde på 20 år, der har været pescetar i halvandet år. Flere gange er jeg blevet sendt hjem fra blodbanken fordi min blodprocent er for lav til at donere blod. Vil det være en god ide for mig at tage kosttilskud, blandt andet jern? Det er ikke noget der har generet mig i hverdagen, jeg føler mig ikke svimmel. Men det har også fået mig til at tænke på om jeg mangler andre ting i min kost, for eksempel kalk eller b-vitamin?

Jeg har ikke før taget kosttilskud som vitaminpiller, men jeg ved at man kan få for meget af de fedtbaserede vitaminer, kan man få for en for stor dosis af de vitaminer, hvis man bare overholder doseringsrestriktionerne på vitaminpillerne?

Mvh

En pescetar

Pige/kvinde, 20 år, 165 cm, 80 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej en pescetar,

Vegetarer spiser hverken kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr, men en pescetar ikke afholder sig fra fisk og skaldyr. Kød indeholder en lang række vigtige proteiner som er byggesten for kroppen. Voksne mennesker kan godt finde andre madprodukter som kan erstatte proteiner man eller får fra kød. Proteinholdige fødevarer er f.eks. korn, bælgfrugter, nødder mv.

Man anbefaler også tilskud af kalk, vitamin D og eventuelt vitamin B.

Lav blodprocent kan bla. skyldes for lavt jernindtag via kosten. For at fremme jernoptagelsen kan man indtage vitamin C samtidig. Jern findes i kartofler, frugt og grøntsager, mens vitamin C findes i citrusfrugter og kål.

Mvh

Ole Wadschier

Speciallæge i Almen medicin

Sidst opdateret: 29.11.2019

Annonce