Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Fiskeolier og deres anvendelse i forbindelse med sygdom

Fiskeoliepræparater med omega-3 fedtsyrer er blandt de meste anvendte kosttilskud og naturlægemidler, især ved hjerte-karlidelser og gigtsygdomme..

Opdateret: 5. December 2011

Fiskeoliepræparater med omega-3 fedtsyrer er blandt de meste anvendte kosttilskud og naturlægemidler, især ved hjerte-karlidelser og gigtsygdomme.

Hvad bruges fiskeolie typisk til?

 • Forebyggelse og behandling af hjerte-karsygdomme

 • Supplerende behandling ved leddegigt, tarmbetændelse (colitis ulcerosa, Crohns sygdom) og andre betændelsessygdomme, blandt andet eksem og psoriasis.

 • Supplement til kosten, hvis man ikke spiser ret mange fisk.

Hvad er de gavnlige effekter af fiskeolie?

Hvad ved man om fiskeolier og deres gavnlige virkning på sygdomme? I det følgende bliver der opridset, hvad man fra studier ved om fiskeolier og deres virkning på sygdomme:

Fiskeoliers virkning på hjerte og blod

 • Ballonoperation:Fiskeolie kan måske bidrage til at modvirke en ny forsnævring af blodkarrene efter ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer. Men mere forskning er dog påkrævet.

 • Blodprop i hjertet:Ifølge store, kliniske afprøvninger skal der cirka 1.000 mg omega-3 fedtsyrer til dagligt eller fiskemåltid flere gange ugentligt, for at nedsætte risikoen for pludselig hjertedød samt for et nyt hjerteanfald hos patienter, der har haft en blodprop i hjertet .

 • Blodtryk:Fiskeolie kan sænke både det systoliske og diastoliske blodtryk moderat. Men der skal ofte anvendes høje doser omkring 5.000 mg.

 • Hjertekrampe:Ifølge små studier har fiskeolie måske en gunstig effekt på hjertekrampe , men mere forskning er påkrævet.

 • Hjertepumpesvigt:Cirka 1.000 mg omega-3 fedtsyrer dagligt reducerede dødeligheden hos patienter med hjertepumpesvigt i en større afprøvning.

 • Kolesterol:Fiskeolie kan øge HDL (det sunde kolesterol) lidt. Men undersøgelser har vist, at fiskeolie også kan øge LDL (det farlige kolesterol). Tal først med lægen, såfremt du har problemer med kolesteroltallet , især hvis du vil tage høje doser fiskeolie. Bemærk, at fiskeolie ikke skal tages med det formål at sænke kolesterol.

 • Triglycerid:Fiskeolie kan sænke blodets triglycerid blandt andet hos diabetikere . Høje doser på omkring 5.000 mg omega-3 fedtsyrer dagligt kan være nødvendige for at opnå en effekt, så tal først med lægen. Fiskeolier påvirker ikke blodsukkeret hos diabetikere.

Fiskeoliers virkning på led

 • Leddegigt (rheumatoid arthritis):At fiskeolie er medvirkende til færre smerter, mindre morgenstivhed samt lavere behov for almindelig gigtmedicin (NSAID) er påvist i kliniske afprøvninger på leddegigt -patienter, der spiser mange fisk eller tager omkring 3.000 mg omega-3 fedtsyrer dagligt. Studierne er dog generelt af kort varighed.

Virker fiskeolie mod andre sygdomme?

Man forsker i fiskeolies indvirkning på blandt andet:

Hvor meget fiskeolie skal man tage?

Til daglig brug anbefales en dosis på 500-1.000 mg omega-3 fedtsyrer. For at opnå en reel effekt på en tilstand skal man ofte op i en højere dosis, som beskrevet i afsnittene ovenfor. Som tommelfingerregel svarer det at spise fed fisk to gange om ugen til et dagligt indtag på 600 mg omega-3 fedtsyrer.

Hvad er de hyppigste bivirkninger ved tage fiskeolie?

De hyppigste bivirkninger af tilskud er:

 • Fiskesmagende opstød og forbigående løs afføring, især ved høje doser.

 • Blodet bliver mere tyndtflydende, hvilket kan forlænge blødningstiden, især ved høje doser. Det kan give tendens til blå mærker og næseblødning.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons