Annonce

Forstoppelse efter bulimi?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg håber I vil besvare mit spørgsmål, da jeg efterhånden er temmelig opgivende og træt af situationen. For cirka to et halvt år siden udviklede jeg bulimi. Jeg havde før da levet temmelig fanatisk i nogle måneder med daglig træning og kalorietælling, der resulterede i et vægttab på ti kilo.

Min motivation forsvandt dog og jeg begyndte at frygte, at tage de tabte kilo på igen, hvilket resulterede i udviklingen af bulimi. Dette stod på indtil sidste sommer, hvor jeg endelig kom ud af denne vane. Siden da har jeg kun haft enkelte tilfælde af overspisning og opkast.

Problemet er nu, at jeg siden i sommers har haft et utal af problemer med maven, navnlig forstoppelse. Min mave er næsten konstant oppustet og jeg har ofte smerter.

Jeg har haft kontaktet min læge flere gange og har fået taget blod- og afførringsprøver, som ikke viste noget unormalt. Jeg har forsøgt mig med en række forskellige afføringsmidler i håndkøb samt kosttilskud for eksempel mælkesyrebakterier og ingefær. Jeg har også forsøgt at udelukke gluten og laktose i min kost i tre dage, alt sammen uden held.

Derudover har jeg siden i sommers været meget opmærksom på rette mængder af kost, vand og motion.

Min afføring er ofte hård og/eller slimet og jeg er som regel efterladt med følelsen af, at ''der er mere'', der ikke kommer ud, når jeg endelig kommer på toilettet.

Jeg håber, at i kan give mig nogle råd. Kan det skyldes min bulimi?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Lad os begynde med din aktuelle situation. Du har i længere tid haft oppustet mave, og smerter i den. Du har øjensynlig ikke afføring hver dag, og afføringen er hård og slimet. Du tømmer endetarmen dårligt. Dette peger alt sammen på en langsom tarmfunktion, især gennem tyk- og endetarmen. Der er nok ikke nogen tvivl om, at først din kaloriefattige periode med megen træning og senere bulimi-perioden, har skabt uorden i tarmfunktionen. Tarmfunktionen er også afhængig af, hvordan man har det rent psykisk.

Men nu er det forstoppelsen, der skal behandles. Man kan bestemme den nærmere ved at foretage en undersøgelse af passagetiden, men man kan også begynde ud fra symptomerne alene.

Som du selv er inde på, behandler man forstoppelse med tre hovedmåltider (fiberrige) og tre mellemmåltider (vand og frugt), rigelig væske og daglig motion. Det vil være fornuftigt med et dagligt fibertilskud for eksempel HUSK morgen og aften. Dertil kommer et fast afføringsmiddel hver aften inden sovetid for eksempel, Magnesia 1 gram (2 tabletter). Formålet er, at få alle symptomer til at forsvinde. Det er derfor vigtigt, at man fortsætter med alle disse tiltag helt systematisk.

Hvis dette regime ikke er tilstrækkeligt, kan der blive tale om at stimulere tarmen med et særligt middel (Resolor), der er receptpligtigt. Dette bør foregå i en længere periode, hvorefter man kan forsøge at trappe ud. Under alle omstændigheder vil der være berettiget håb om, at tilstanden kan bedres i retning af "det normale".

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mavetarmsygdomme

Seniorforsker

Sidst opdateret: 18.03.2016
Annonce