Annonce

Kan lægen se, om man er jomfru?

Spørgsmål:

Vi er to piger, som har et spørgsmål. Vi snakkede en aften, da vi var sammen, om at være jomfru. Vi kom i tvivl, om en læge kan se, om man er jomfru eller ej? 

Håber, I kan hjælpe os med et svar.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Jomfruhinden eksisterer ikke, i hvert fald ikke i ordets bogstavelige forstand. Det er en myte, at kvinder har en hinde, som dækker indgangen til skeden, og som sprænges første gang, man fører en penis eller en tampon op.

Jomfruhinden er et lille stykke tynd hud, en slimhindekant eller fold, der sidder et par centimeter inde i skeden. Den kaldes også hymen. Slimhindekanten kan revne eller flosse og bløde lidt ved første samleje.

Ordet hinde kommer af, at man tidligere troede, at det var en hinde med huller i, spændt ud over skedeindgangen. Det er det ikke. For en del piger er kanten forsvundet lang tid før første samleje, f.eks. efter man har brugt tamponer eller ved sport. Der er også nogle, der er født uden. Nogle bløder som sagt lidt ved første samleje, når kanten revner og det kan gøre lidt ondt. Andre mærker ikke noget til den.

Den seksuelle debut kan virke skræmmende for piger, når den knyttes sammen med billedet af en hinde, som skal gennemtrænges og bløde. For nogle piger bliver jomfruhinden så værdifuld, at de ikke tør dyrke sport af frygt for at miste den.

Så hvad ser lægen egentlig efter, når hun kigger? En lille diskret slimhindefold, som sidder ved indgangen til skeden. I puberteten bliver den hos de fleste piger mere elastisk og fleksibel. Kun 1 ud af 1.000 piger fødes med en fuldstændig hinde. Det betragtes som en misdannelse, som opereres, så menstruationsblod kan passere.

Gynækologiske undersøgelser af unge kvinder viser, at intakte jomfruhinder, altså en slimhindefold uden sprækker, findes både hos jomfruer og piger, som har erfaring med vaginalt samleje. Selv hos nogle kvinder, som har født, kan man ikke se en eneste ridse i jomfruhinden. Omvendt er det heller ikke ualmindeligt at finde småskader i hinden hos piger, som aldrig har haft sex. Så lægen kan ikke se, om du er jomfru eller ej.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge.

Sidst opdateret: 23.06.2016

Seneste brevkassesvar om Sund teenager

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce