Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Seksualitet

Seksuelle drømme

Seksuelle drømme er helt almindelige. Nogle gange kan de være ledsaget af lyst til sex eller fysiologiske reaktioner, såsom rejsning eller orgasme. Bliv klogere på seksuelle drømme her. 


Opdateret den: 5. Marts 2024

Hvad er seksuelle drømme?

Seksuelle drømme er drømme, der omhandler sex. Drømmene kan være usammenhængende eller mere konkrete, så både handling og personer står klart i erindringen, når man vågner op. Seksuelle drømme er en af de hyppigst rapporterede type drømme og kan være ledsaget af seksuel lystfølelse.

Mænd og kvinders forskelle

I nogle studier rapporterer op mod 95 % af deltagerne, at de har haft erotiske drømme. Kvinder angiver oftere at drømme om sex med deres aktuelle partner, mens mænd oftere end kvinder angiver drømme om sex med bekendte. En af forklaringerne herpå menes at være evolutionspsykologisk. Evolutionsteorien argumenterer for, at mænd oftere er på udkig efter en ny partner, han kan videreføre sine gener til, mens kvinden oftere søger det stabile forhold for at beskytte sig selv og sit barn. Dog er ens drømme, som vi skal se længere nede i artiklen, ikke ensbetydende med at man ønsker at udleve dem i virkelighedens verden.

Hvorfor har man seksuelle drømme?

Generelt opleves drømme oftest i det der kaldes REM-søvnen, som står for Rapid Eye Movement, hvor øjnene bevæger sig hurtigt bag lukkede øjenlåg. En årsag til at man drømmer, menes at være en måde at integrere ens oplevelser i langtidshukommelsen. Der findes mange forskellige teorier om, hvorfor man har seksuelle drømme:

Symboler og mening

Ifølge Freud repræsenterer drømme drifter, som man i dagligdagen undertrykker til det underbevidste, pga. af samfundets normer og tabuer. Ifølge denne teori er drømme derfor symboler på undertrykte seksuelle drifter, selv hvis de ikke eksplicit er af seksuel karakter.

Kontinuitetshypotesen

Nyere forskning peger på, at seksuelle drømme kan repræsentere tanker, følelser og oplevelser, som afspejler dagligdagen. For eksempel er der studier, som viser, at folk har større tendens til at drømme om sex med deres partner, hvis de er glade for det forhold de er i.

Noctural (natlig) terapi-hypotesen

Studier viser, at op mod 80 % af folks drømme indeholder en grad af negative følelser, og drømme kan være en måde for sindet at undersøge og regulere sine følelser og finde nye løsninger på ens problemer. For eksempel kan bl.a. mareridt og søvnforstyrrelser være til stede hos folk som har oplevet traumer eller seksuelle overgreb. Hvis man har oplevet traumer (erkendte eller uerkendte) i sit liv, kan drømme muligvis være en måde at bearbejde dem på.

Tilfældigheder

Der er ikke nogen endelige beviser på, at seksuelle drømme nødvendigvis betyder noget bestemt. Seksuelle drømme kan være hjernens måde at koble tilfældige begivenheder sammen og det kan handle om noget helt andet end sex. For eksempel kan en drøm om sex med et familiemedlem være en tilfældig kobling af tanker og minder fra ens dag eller symbolisere at man savner vedkommende.

Mulige fysiologiske reaktioner ved seksuelle drømme

Vi drømmer natten igennem, og under søvnen kan man registrere øget blodtilførsel i kønsorganerne hos både mænd og kvinder. Det behøver dog ikke betyde, at man har en seksuel drøm, da kroppen også helt automatisk sørger for, at der i perioder sker blodgennemstrømning til kønsorganerne.

Hos drenge og mænd

Den øgede blodtilførsel i kønsorganer kan hos drenge og mænd give natlige rejsninger. Antallet af natlige rejsninger er ca. tre til fem per nat og sker ofte under REM søvnen. Antallet aftager med alderen.

Rejsningsproblemer

Hvis man har rejsningsproblemer ved onani eller sex med en partner, kan det være værd at undersøge, om man stadig får natlige rejsninger, da det så tyder på, at der ikke er noget fysiologisk galt med ens rejsningsevne.

Udløsning om natten

Desuden kan drenge og mænd få udløsning, mens de sover, hvilket kaldes ”våde drømme”. I nogle studier rapporterer 83 % af drenge og mænd at have oplevet det.

Det er således et helt naturligt fænomen, og ca. 13 % af alle drenge vil opleve, at deres første udløsning er en våd drøm, dvs. før de har haft udløsning ved onani eller med en partner.

Hyppigheden varierer meget og afhænger blandt andet af, om man har en seksuel partner. Således har 15-årige single-drenge natlig udløsning ca. en gang hver tredje uge, mens det ca. sker en gang om måneden for 19-årige fyre i et forhold. Hyppigheden aftager også med alderen, og der er også nogen, som slet ikke har våde drømme.

Hos piger og kvinder

Den øgede blodtilførsel til kønsorganer hos piger og kvinder gør, at klitoris svulmer op, og de kan blive våde i vagina - også kaldet lubrikation.

Seksuelle drømme kan af og til ende med orgasme.

I et ældre studie rapporterede 37 % af 45-årige kvinder, at de havde oplevet søvn-orgasme en eller flere gange. For størstedelen skete det en til fem gange om året. Dog har studierne kun registreret det som en orgasme, hvis kvinden vågnede af det, og derved kunne rapportere, at det var sket, hvorfor antallet kan være højere.

Sexsomni (sexsomnia)


Seksuelle bevægelser eller adfærd under søvn, som personen ikke selv er bevidst om, kaldes sexsomni. Det er en sjælden lidelse, som kan indebære alt fra onani, stønnen og berøring af sig selv eller andre til - i sjældne tilfælde - fuldbyrdet samleje. Der er beskrevet eksempler på overgreb begået i søvne, og man må ikke sove tæt på især børn, hvis man har lidelsen. Ved Dansk Center for Søvnsygdomme og Sexologisk Klinik, kan man få hjælp til udredning og behandling.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.