Annonce

15-årig: Jeg er hele tiden oppustet

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 15 år. Gennem de sidste to-tre år er min mave begyndt at blive helt vildt oppustet, når jeg lige har spist. Når jeg vågner om morgenen, er den altid helt flad og tynd. Men så snart jeg har spist, bliver den helt vildt oppustet. Det er altid værst efter aftenmåltidet. Nogle gange ligner jeg en, der er gravid, fordi jeg ikke har ret meget fedt på resten af kroppen, og det er kun maven, der bliver oppustet.

Jeg forstår det ikke, for jeg lever meget sundt, spiser godt med grøntsager og passer på med de søde sager. Jeg løber også cirka fire gange om ugen. Det gør mig virkelig ked af det, at min mave er sådan. Nogle gange får jeg lyst til helt at lade være med at spise, for så bliver den ikke oppustet. Men jeg gør det ikke, for jeg ved, det ikke er sundt for kroppen. 

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Du synker luft hver gang, at du enten spiser eller drikker, men det er ikke nok til at fremkalde, at du bliver oppustet. Det meste af den luft, som findes i tyktarmen er fra bakterier, der nedbryder de kulhydrater, der ikke er blevet fordøjet i tyndtarmen. Desværre er det sådan, at sund mad som frugt, grøntsager, korn, bønner og ærter ofte er dem, der giver meget luft i maven. Dette skyldes, at denne mad har et højt fiberindhold. Luftholdige drikkevarer, som sodavand og øl, er også vigtige årsager til luft. Andre årsager til meget luft i maven, kan være forstoppelse, at du ikke tåler mælkeprodukter, og kunstige sødemidler, som findes i light-produkter.

Jeg vil foreslå at du kigger på, hvad du spiser. Har det et meget højt fiberindhold eller mange light-produkter? Er det noget i din kost, du ikke tåler? Det er ingen løsning at du helt holder op med at spise, det vil hverken gavne dig eller din mave. Prøv med ovenstående og se, om det ikke hjælper.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 07.07.2016

Seneste brevkassesvar om Sund teenager

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce