Annonce

Jeg sveder rigtig meget og begynder tit at stinke

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 14 år, som har nogle problemer, der går mig rigtig meget på. Jeg sveder rigtig meget – så meget, at jeg ikke kan gå med stramme trøjer, og det begynder tit at stinke. Jeg synes bare ikke, jeg kan finde en deodorant, der virker. Men det er heller ikke det hele: Mit underliv begynder også at stinke hen ad dagen, så meget at jeg til sidst er nødt til at sidde med korslagte ben, så man ikke kan lugte det. Det er virkelig også noget, jeg går og kæmper meget med. Hvad skal jeg gøre? Håber virkelig I kan hjælpe.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Når man sveder og det lugter, er det oftest, fordi man har bakterier siddende omkring svedkirtlerne. Det er bakterierne, og som regel ikke selve sveden, der lugter. Det er antallet og fordelingen af svedkirtler på kroppen, der afgør, hvordan vi sveder og for eksempel er afgørende for, at man ofte sveder meget under armene. Men også klimaet er afgørende for, hvordan vi sveder. Lige netop stramt/syntetisk tøj kan gøre, at man sveder.

Jeg ved ikke hvordan dine morgenritualer er, men du kan prøve at gå i bad om morgenen, inden du skal i skole. Du skal vaske dig med vand og sæbe. Derefter vil jeg prøve at finde en deodorant, der holder en hel skoledag. Du kan evt. forhøre dig i din lokale Matas. Jeg er sikker på, at du kan prøve dig frem. Derefter vil jeg prøve at tage lidt løsere tøj på. Når du har så stramt tøj på, lader du ikke kroppen ånde og så begynder man gerne at svede. Hvis du insisterer på at gå med stramt tøj, så prøv gerne naturligt materiale tættest på den bare hud. Det vil sige en 100% bomuldstrøje eller undertrøje på. Og hvis du kun har syntetisk materiale, så vil jeg tage en ekstra trøje med, som du kan skifte til i løbet af dagen. Med hensyn til dit underliv, gælder de samme ting.  

Det er ikke almindeligt at et underliv begynder at stinke, som du skriver, bare fordi man sveder. Der gælder det også, at man har ordentlig hygiejne. Sørg for at gå i bad om morgenen. Har du menstruation, så husk at skifte tampon og bind i løbet af dagen. Det er meget populært for piger i din alder at gå med stramme bukser, derfor er det sikkert svært for dig at gå med lidt løsere bukser. Vælg så i stedet et par bomuldstrusser under.  

Ud fra dit brev, så tænker jeg ikke, at du har overproduktion af sved, men er dine håndflader også svedige og du synes, du sveder mere end andre og det bliver ved, så prøv at tale med din læge om det.  

Håber det hjælper.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge.

Sidst opdateret: 27.07.2016

Seneste brevkassesvar om Sund teenager

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce