Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sådan får du bugt med armsved

Sved er godt og hjælper os med at temperaturregulere. Alligevel er det de færreste, der bryder sig om at svede. Læs med her, og få råd mod sur lugt og svedpletter under armene.

Offentliggjort: 20. April 2020

Sved er godt og hjælper os med at temperaturregulere. Alligevel er det de færreste, der bryder sig om at svede. Læs med her, og få råd mod sur lugt og svedpletter under armene.

Det er individuelt, hvor meget vi sveder, men selve det at svede er helt naturligt. Vi udskiller sved for at køle kroppe ned, når den er ved at blive for varm. Sved er altså en smart funktion, vi har til at temperaturregulere. Derfor sveder vi, når det er varmt, når vi motionerer, hvis vi spiser stærk og krydret mad samt ved nogle emotionelle tilstande, som når vi bliver stressede.

Nogle personer har decideret øget svedtendens, og grænsen mellem den normale svedproduktion og den øgede er flydende. Men selv hvis man “kun” sveder i et normalt omfang, kan det stadig være generende. Det er de færreste, der ligefrem finder pletterne på blusen og den sure lugt under armene attraktiv.

Læs også: Øget svedproduktion - det kan du gøre

Det kan man gøre mod sved

Der findes ingen mirakelkur til helt at stoppe svedproduktionen, og det er heller ikke ønskværdigt, da sveden som nævnt hjælper os med at temperaturregulere. Faktisk er det heller ikke sveden i sig selv, der lugter. Den sure lugt opstår først, når den blandes med bakterier på huden. Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le, peger på følgende tre midler til at mindske generne ved armhulesved:

Vand og sæbe

Et dagligt bad med vand og sæbe kan minimere svedlugten.

Åndbare bluser

Syntetisk tøj hindrer huden i at ånde, således at sveden bliverunder armene og klistrer til huden. Derfor anbefales det, at man undgår syntetiske materialer.

Deodoranter

Der er forskellige typer af deodoranter, som kan mindske generne. De mest almindelige minimerer svedlugten og findes både med og uden parfume. Desuden findes der antiperspiranter, der indeholder salte i form af aluminiumklorid. De danner en hinde over huden og blokerer svedkirtlerne, så sveden ikke trænger gennem huden. Hertil kommer krystaldeodoranter, der også fungerer ved at blokere sveden, dog uden at indeholde aluminiumklorid. Selvom sved er vigtigt, er det ikke usundt at blokere den lokalt, da man stadig kan svede via resten af kroppen.

Læs også: 4 gode råd mod sure tæer

Sveder man mere, hvis man er i dårlig form?

Du har måske hørt nogle konkludere, at de må være i dårlig form, fordi de sveder som svin. Men for det første, så er grise ikke i stand til at svede. Og for det andet, så sveder man faktisk mere, jo bedre form man er i. Når man er veltrænet, producerer kroppen flere svedkirtler, og man bliver bedre til at temperaturregulere - man bliver simpelthen “bedre til at svede”.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Derfor sveder nogle mere end andre

Thi Lisa Le forklarer, at svedproduktionen særligt afhænger af fire faktorer: køn, vægt, alder og fysisk form. Mænd sveder generelt mere end kvinder, og tunge mennesker mere end lette. Hvis man vejer mere, skal kroppen bruge mere energi. Derved har man brug for at udskille mere varme, hvilket sker i form af sved. Hertil kommer, at yngre mennesker sveder mere end ældre, da svedkirtlernes funktionsdygtighed aftager med alderen.

Læs mere om sved

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le og Netdoktors egen artikel

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.