Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er 62, og har osteoporose - hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 62, der for to år siden fik konstateret osteoporose i svær grad. Der er foretaget knoglescanning. Jeg har endnu ikke haft brud på rygsøjlen men et par gale vred og en brækket underarm.

Jeg har altid levet sundt: Ryger ikke drikker kun lidt ig spiser meget ost og drikker mælk. Motionerer som almindeligt, så jeg forstår ikke at jeg har fået sygdommen. Heller ikke tidlig overgangsalder eller unormalt tynd. Jeg får nu Foxamax og supplerer med de nævnte øvrige piller for at holde så megen kalk i knoglerne som muligt.

Følgende spørgsmål bedes besvaret. Opbygger Foxamax knoglerne, så de bliver sværere at brække? Hvad med den levende marv, opbygges den? Hvad sker der, hvis man stopper med Foxamax? Hvilke bivirkninger vil der være ved f.eks. at tage disse piller i tyve år? Jeg har læst at Calcium Forte skulle være det eneste kalkpræparat uden bivirkninger. Er det rigtigt? Hvilke bivirkninger har de andre? Med de piller jeg tager, er jeg så dækket ind eller skal jeg tage yderligere kalkpiller. Jeg drikker meget mælk ½ liter +spiser ost. Tak for oplysningerne.

Svar:

Som du jo desværre allerede har opdaget så er det nok et sammenspil mellem mange faktorer der er årsag til osteoporose, og sund levevis i sig selv forhindrer ikke sygdommens opståen. Men den havde måske været værre hos dig, hvis du samtidig havde levet usundt.

Det er nok forkert at sige at Fosamax direkte opbygger knoglerne selv om der sker en lille øgning i knoglemassen. Det forhindrer yderligere nedbrydning af knoglerne, og man har med de moderne bifosfonater (som Fosamax er et af) vist en væsentlig reduktion i risikoen for brud som følge af osteoporose.Hvis du ophører med Fosamax, vil virkningen nok gradvist aftage med fornyet nedbrydning af knoglerne til følge. Fosamax er bundet til knoglerne i utrolig lang tid (nok flere år) og jeg tør ikke sige, hvornår den synlige effekt af ophøret indtræder. Med hensyn til bivirkninger, optræder de fleste bivirkninger i starten af behandlingen, oftest i form af gener fra mavetarmsystemet såsom kvalme, brændende fornemmelse i spiserøret, forstoppelse eller diaré. Generne er oftest milde og forbigående.Jeg vil ikke udtale mig om hvor vidt, "Calcium Forte" som det eneste præparat skulle være uden bivirkninger. Generelt må man sige at calciumpræparater der indeholder calciumfosfat eller calciumcarbonat kan give bivirkninger i form af mavesmerter og/eller forstoppelse. Hvis der opstår bivirkninger i forbindelse med en behandling (uanset hvilken), bør man rådføre sig med sin læge.Vi skal dagligt indtage ca. 800-1200 mg. calcium.

Hans Gad Johannsen, speciallæge i ortopædisk kirurgi

Sidst opdateret: 13.06.2000
Annonce