Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har for meget mundvand. Hvad kan det skyldes?

Spørgsmål:

Mit spørgsmål er ret kort og lyder: Jeg lider under det lidt specielle problem, at jeg har for meget mundvand. Jeg har den fornemmelse at min mund så at sige løber fuld hele tiden. Det er især irriterende når jeg snakker osv, så skal jeg hele tiden synke, det er ved at drive mig til vanvid. Jeg vil ikke udelukke at det kan være psykisk betinget, men hvis jeg bare kunne være sikker på det, så ville jeg måske kunne "glemme" at fokusere på mit problem. Men kan det tænkes at det skyldes noget fysisk? Er der i lægevidenskaben noget der hedder overproduktion af spyt.

Svar:

En øget kronisk spytsekretion er en meget sjælden tilstand, men ved en række lidelser sv.t. tænder og tandkød kan der optræde en kronisk øget spytsekretion.

Endvidere kan der ved lidelser i selve mundhule og ved spytkirtlerne optræde en øget produktion af spyt og endelig findes der en række sjældne neurologiske sygdomme, hvor man ser en øget spytsekretion ( f.eks. Parkinsons

syge).

Et overdrevent brug af ”pastiller”, tyggegummi m.v. kan også give en øget spytsekretion.

I dit tilfælde vil jeg foreslå, at du lader dig undersøge af en hals/næse og ørelæge og naturligvis anføre dit problem overfor din tandlæge.

Såfremt du bliver grundigt undersøgt og alt findes normalt vil du ganske sikkert kunne falde til ro og din spytsekretion vil da aftage spontant til et normalt niveau.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 18.01.2002
Annonce