Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan er sammenhængen mellem stress og serotoninmangel?

Spørgsmål:

Jeg har siden 1995 taget cipramil dagligt. Det har jeg det fint med og er ikke længere deprimeret.

Dog mærker jeg en reminisens af depressionerne, når jeg er stresset og ved hver 3. menstruation.

Det jeg ønsker at finde svar på er:

Hvordan er sammenhængen mellem stress og serotoninmangel?

Er det forsvarligt, at jeg tager cipramil resten af mit liv?

Jeg har en svingende trang til akolhol - dog mindsket meget efter jeg er begyndt med Cipramil.

Denne kommer faktisk ved hver 3. menstruation.

Er der en sammenhæng mellem hormoner og serotonin, der gør, at jeg får depressive symptomer ved omtalte menstruation?

Eller er det Kvarttalsdrankersymptomer?

På forhånd tak

Den næsten helbredte

Svar:

Du peger på en mulig sammenhæng mellem stress og serotoninmangel i dit brev. Meget tyder på at der faktisk er en sådan sammenhæng. Det er noget vi forsker intenst i og som vi planlægger at offentliggøre nogle resultater om senere på året eller først i det nye år.

Cipramil beskytter faktisk nervecellerne mod den skadelige effekt af stress og dermed dig mod tilbagevenden af depressionen. Der kommer en del om dette på netdoktor i løbet af nogle uger ligesom jeg planlægger at skrive meget om netop det med at forebygge nye depressioner. Du kan således roligt fortsætte med at tage cipramil. Du kender allerede bivirkningerne (hvis du da har nogen) og der kommer ikke nye til.

Endelig er dit spørgsmål om depression og hormoner meget interessant. Der er ikke tvivl om at nogle kvinder er meget følsomme for hormonsvingninger og kan reagere med forskellige gener samt måske depressive symptomer i forbindelse med menstruationerne. Noget tilsvarende ser vi hos nogle (ikke alle!) med fødselsdepressioner. Derfor betyder de psykologiske faktorer dog også meget. Hvis man føler sig utilpas pga. hormonsvingningerne skal der mindre belastning til før depressionen udløses.

Venlig hilsen

Poul Videbech

Psykiater

Sidst opdateret: 04.09.2000
Annonce