Brevkasse

Spørgsmål   Psykiatri

Spørgsmål: Funktionel lidelse?

Hej Netdoktor

Jeg har været sygemeldt on off i ca et år.

Mine symptomer er kronisk udmattelse, muskelspændinger, hjernetåge, føleforstyrrelser, sovende fornemmelse i hele kroppen, men samtid en anspændthed i hver celle i kroppen, svimmelhed, meget sensitiv overfor lyde og forsamlinger. En følelse af at have kronisk influenza uden feber. Men fryser altid. Dette er blevet forværret de sidste par år. Min læge vil ikke sende mig til udredning, da han mener det skyldes udbrændthed pga mit jordemodervirke med skiftende og lange vagter.

Jeg blev udredt for sklerose og andre virus for ca 10 år siden. Der blev ikke fundet noget.

Jeg synes at have prøvet så meget også alternativ, samt føler jeg lever sundt med Økologisk og antiinflamatorisk kost mv.
Som om min krop er så belastet, at der ikke er noget, der virker.

Jeg er lidt desperat, da kommunen ikke synes, jeg kan være uarbejdsdygtig, da jeg ikke har en diagnose.

Jeg er meget belastet i min dagligdag, da min krop intet orker, selvom jeg tvinger den til gåtur og luft næsten hver dag.

Det er som om, min krop ikke lystrer hjernens signaler.

Mon I kan rådføre mig. Jeg er meget frustreret, da jeg ikke føler, min læge tager mine symptomer og belastninger alvorligt og derfor ikke synes, jeg skal henvises til evt speciallæge, da han finder mine symptomer meget " subjektive" og ikke ved, hvilken læge, han skal henvende sig til. Men hvilken læge ved noget om mine symptomer, som nok kategoriseres som funktionelle lidelse/ skraldespandsdiagnose. Og hvilken læge vil tage mig alvorligt.

Jeg føler IKKE, at have en depression, da jeg ikke har symptomer på dette. Dog er jeg meget frustreret og ked af min situation.

Håber af hele mit hjerte, I kan rådgive mig med mit videre forløb i systemet.

Tak fordi du tog dig tid til at læse min besked.

Vh En Spørger

Svar:

Hej Spørger,

Generes man af en række uspecifikke symptomer kan det besværliggøre udredningsprocessen. Typisk vil egen læge starte med at udelukke alvorlige lidelser som nogle af symptomerne vil give mistanke om.

Træthed, depression, stress og udbrændthed er tilstande som ham mange lighedspunkter. Ofte vil egen læge bestille blodprøver for at udelukke der er en dysfunktion i kroppen som giver symptomerne. Det kan f.eks. være lavt stofskifte, særdeles lavt vitamin D mv. Er disse udelukket vil lægen typisk søge evt. forklaring i patientens hverdag, dvs. arbejdsliv, familie mv. Ofte vil der også være fokus på lignende symptomer tidligere i livet eller hos nærtstående familiemedlemmer.

Typiske symptomer på udbrændthed er en evig træthed samt at man er følelsesmæssigt udmattet og nedsat ydeevne. Udbrændthed kan også komme til udtryk ved fysiske symptomer f.eks. svimmelhed eller hovedpine. Udbrændthed rammer ofte bla. ansatte i sundhedsvæsenet samt personer som kan have svært ved at balance mellem arbejds- og privatliv.

Det er vigtigt at reagere på symptomerne og søge vejledning hos sin privat praktiserende læge – og det er afgørende at man har en læge som man har tillid til.

  • Ole Wadschier

Speciallæge i almen medicin


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Funktionel lidelse?

2020-10-28 | 17:43


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons