Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

En 6-årig dreng kan ikke sove på grund af mareridt.

Spørgsmål:

En 6-årig dreng kan ikke sove pga. mareridt om sidste vinters skiferie i Italien, hvor han kom til at gå ind i den forkerte bus da vi skulle hjem og således var væk fra sin mor i en halv time. Han har senere beskyldt moderen for at have anvist ham den forkerte bus - virkeligheden er, at han selv er gået ind i bussen. Ca. en gang om ugen kommer han ind om natten og fortæller at han ikke kan sove, fordi han tænker på det med bussen. Vi har prøvet at tale om det, og gjort ham klart, at det var et uheld, som vi alle havde ansvar for. Hvordan kan vi hjælpe ham videre???

Svar:

Kære Forældre

Det I skriver om er ikke rigtigt et psykiatrisk problem, men har kommer alligevel et svar:

Det er meget almindeligt at børn i den alder i (ofte lange perioder) vågner om natten og gerne vil ind til deres forældre. Det kan være tilbagevendende mareridt der vækker dem, eller simpelthen fordi de vænner sig til at vågne på et bestemt klokkeslæt. Jeres dreng har så opdaget (det foregår selvfølgelig ubevidst), at hvis han snakker om den grimme oplevelse med bussen (som selvfølgelig gjorde ham angst) ja så får I lidt dårlig samvittighed og måske opnår han lidt extra omsorg. Løsningen er efter min menig at give ham den omsorg og tryghed, men uden at han behøver at bruge episoden med bussen. Det vil sige at hvis han atter vil tale om den, så prøv at aflede ham. Han har så rigeligt fået den bearbejdet og får ikke mere ud af at hænge fast i det tema. Fortæl ham, at hvis han vågner om natten, så kan han bare lægge sig i jeres fodende (eller hvor der nu er plads) og sove videre. Lad være med at diskutere med ham om natten, så bliver I og han bare mere vågne og I cementerer for ham, hvor forfærdeligt farlig hændelsen var. Kort sagt afdramatisér både selve hændelsen og det at han kommer ind til jer om natten. På et tidspunkt vil han glemme at vågne.

Venlig hilsen

Poul Videbech

Sidst opdateret: 07.09.2000
Annonce