Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg fandt en 25-30 cm. lang orm i min 2-årige datters ble! Hvad skyldes det?

Spørgsmål:

Min 2-årige datter har været indlagt på hospitalet da hun i nogle dage havde opkastninger + diarre... og derved blev ret dehydreret! Under opholdet fik hun det bedre, havde dog stadig opkast + diarre, men appetitten kom lidt igen, og humøret blev væsentligt bedre, så vi kom hjem igen. Dejligt, da det uden al tvivl er bedst at være hjemme.

De sagde at maveproblemer nok kunne fortsætte i noget tid endnu! Efter et par dage fik jeg et chock! Igennem nogle timer havde hun forsøgt at komme af med afføring, men havde voldsomme smerter, så jeg smurte godt med zinksalve.

Efter et par timer ville jeg give hende et bad så hun måske glemte "den drillende numse"... i bleen snoede sig en 25 -30 cm lang orm! Det lignede umiddelbart en regnorm, blot lidt lysere.. Lægen har fået den. Han sagde at han aldrig havde set noget ligende. Så nu får vi alle i husstanden ormekur i tre dage (vermox)

-men hvordan smitter det?

-hvad med mennesker i vores omgangskreds?

-skal de også have ormekur?

-hvad med søskende, må de komme i skole osv., imens de er i behandling?

-Og bare sådan til mig selv: kan min datter have flere orme?

-Vil de så komme ud de næste dage??

-Skal ormekuren gentages om f.ex. 1 - 2 uger?

mange hilsner

Ulla

Svar:

Kære Ulla, mor til den 2 årige datter,

Tak for din meget fine beskrivelse af den indvoldsorm, som din datter kunne levere. Det er mildt sagt en forskrækkende oplevelse med disse spoleorme, som også hedder Ascaris lumbricoides. Det som på en måde er tankevækkende ér, at det er en af de mest almindelige parasitter på verdensplan. Formentlig ca 2 ud af verdens lidt over 6 milliarder mennesker (frem for alt børn og unge) har disse orme i mave-tamkanalen, og i mange tilfælde (men kun under hygiejniske dårlige betingelser i fattige lande) kan et enkelt barn have hundrevis af orme!!. Ormene er parasitter men skader kun i begrænset omfang sin vært. Man mener at de børn, i de fattige lande, som har mange orme, dels har en dårligere nytte af den føde de spiser, dels faktisk bliver endnu dårligere til at lære, fælge med i skolen etc. Så på globalt plan er der tale om et meget alvorligt problem af de to grunde. For det enkelte barn der har en enkelt orm, er der ingen anden fare forbundet med tilstanden end de chock barnet og familien kan blive udsat for når ormen dukker op.

Behandlingen er i DK Vermox, som er en effektiv behandling. 1 tablet 2 gange dagligt i 3 dage er standard til børn og voksne,-der er ingen bivirkninger af betydning og behandlingen er ufarlig for mennesker. Da risikoen for igen at blive inficeret med orme i Danmark er meget lille er der næppe grund til at gentage behandlingen. Ingen Ascaris lever formentlig længere end 1 højst 2 år, og formere sig jo ikke i mave tarmkanalen, og har dit barn allerede fået behandlingen med vermox er hun givetvis kureret.

Ascaris ormen er en flittig parasit, den voksne hun- orm, forudsat hun har mødt en af det modstatte køn, kan producere 100.000 æg i døgnet!. Æggene skal imidlertid ligge noget tid i en passende temperatur i jorden for at blive klække- og dermed smittemodne. Med vores vestlige lidt neurotiske hygiejne med WC og rensningsanlæg, er risikoen for at blive smittet (få klækbare ormeæg) med føden minimal, også i og for sig mellem et lille barn og voksne i et dansk hjem. Det nemmeste er naturligvis, hvis I vil være helt sikre, og da jeres barns smitte jo kunne være en fælles smittekilde for jer alle ( f.ex et måltid i det sydlige udland med forurenet salat) er naturligvis at alle i familien tager en ormekur som angivet ovenfor.

Held og lykke

Sören Thybo

Tropelæge

Sidst opdateret: 17.05.2001
Annonce