Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Sjøgrens Syndrom

Spørgsmål:

Jeg har lige været hos en reumatolog, og hun sagde til mig at mine symptomer ligner dem som man ser ved noget som hedder Sjøgrens Syndrom.

Jeg har nu søgt rundt her på nettet og har kun fundet en norsk side hvor der står at 90% af dem der får det er kvinder. Hmm, tænker jeg så, kan jeg virkelig være så uheldig?

Nå, men jeg søgte også her på netdoktor som jeg ellers bruger meget til ernæringsråd, vitaminer og mineraler, men kunne intet finde om dette syndrom som jeg aldrig før har hørt om.

Jeg har gennem de sidste 5-6 år rendt til min egen læge med smertende led og muskler, hvor jeg er blevet undersøgt for gigt og alt muligt andet uden at de har fundet ud af noget.

Mine symptomer er som følger:

Somme tider tørre øjne (har hele tiden troet det var allergi, behandler det med lumodal).

Meget tør hud på hele kroppen, især ansigt og ben, samt hovedbund.

Tørre læber hele tiden(men hvem har ikke det).

Store tandproblemer, på trods af at jeg altid børster tænder, og bruger som regel også tandtråd mm.

Smertende led, har som regel ALTID en smertende kløe fra mine led, det hjælper hvis jeg spænder musklerne omkring leddet meget hårdt. Ud over dette har jeg fundet ud af at glucosamin sulfat kan hjælpe lidt her.

Er meget tit træt og uoplagt, føler at min krop smerter over det hele. Har det tit som om jeg har løbet et marathon uden at jeg dog har rørt mig.

Har fundet frem til at meget intens træning (5 gange 3 timer om ugen med tunge vægte) kan afhjælpe den kløende smerte i min krop.

Nu er mit spørgsmål så, kan det virkelig være at en ung mand på 25 har en sygdom som ellers kun rammer kvinder, og som normalt først kommer i 40'erne?

Hvad gør jeg, og hvor kan jeg finde mere information om denne sygdom?

Svar:

”Sjøgrens” syndrom er en bindevævssygdom der typisk rammer kvinder (90% af alle tilfælde) i 40-50 års alderen.

Sygdommen findes i en primær form, hvor det er tårekirtler og mundspytkirtler der rammes med nedsat tåreproduktion (”tørre øjne”) og svær mundtørhed samt evt. hævelser af mund og ørespytkirtler.

I den ”sekundære” form er ovennævnte gener fra kirtlerne ledsaget af gigtsymptomer, som man ser det ved f.eks. kronisk leddegigt (led-muskelsmerter evt. hævede led).

Selve diagnosen kan stilles ved påvisning af nedsat tåreproduktion og vævsprøver fra mundspytkirtler og endelig findes i langt de fleste tilfælde laboratorieundersøgelser der understøtter diagnosen.

I dit tilfælde vil jeg ikke umiddelbart tro, at du lider af ”Sjøgrens” syndrom, men derimod kunne dine gener være et led i din påviste allergi (høsnue, astma) og jeg vil foreslå, at du udredes nærmere for allergi via din egen læge.

Endvidere ville jeg foreslå, at du får undersøgt blodets indhold af B12 vitamin.

En regelmæssig almen motion, foreksempel 1 time 2 gange ugentligt (sport m.v.) vil være at foretrække frem for din træning med periodevis håndvægte 5 timer 3 gange om ugen.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 13.03.2001
Annonce