Brevkasse

Spørgsmål   Gigt

Spørgsmål: Slidgigt i tommelfingeren?

Kære Netdoktor

Jeg har en hævet, ind imellem sviende håndrod ved tommelfingeren, på den hånd jeg bruger mest.

Hævelsen tager til når jeg er på arbejde i et køkken. Det er specifikt pincetgrebet og løft m tommel/pegefinger der udløser smerte og efterfølgende hævelse. Det er opstået efter gentagne vrid af karklude.

Min læge siger, det er gigt, og at der ikke er noget at gøre ved det. Det er som om en knogle også er begyndt at stikke lidt frem der, hvor hånden hæver.

Kan det opstå på kun 2-3 måneder? Og er der ikke noget jeg kan gøre, eller lægen kan gøre?

Med venlig hilsen

En spørger

Svar:

Kære Spørger

Som du beskriver dine symptomer lyder det ganske rigtigt som slidgigt i det der hedder tommelfingerens rodled.

Tilstanden opstår ikke på kun 2-3 måneder. I lang tid behøver slidgigten ikke at være så udtalt at den giver de store symptomer, men på et tidspunkt bliver tilstanden så udtalt at der kommer flere symptomer.

Det er nu ikke helt korrekt at man ikke kan gøre noget.

Dels kan man selv anskaffe sig en bandage der stabiliserer tommelfingerens rodled ( kan købes f.eks. på apoteket eller hos Matas). Den kan lindre smerterne under brug af hånden. Desværre kan du nok ikke bruge den under dit arbejde i køkkenet, af hygiejniske årsager.

Hvis du bliver henvist til en ortopædkirurg kan man vælge en af følgende behandlinger: Du kan evt. få en blokade i leddet. Dette vil ikke kurere tilstanden, men give dig smertelindring i en periode. Dette kan man gøre et par gange.

Du kan også blive opereret i leddet. Ved en operation, kan man enten fjerne en lille knogle, fra leddet og derved fjerne belastningen og smerterne. Det tager tid at blive smertefri bagefter, men de fleste er glade for operationen. I dag er det også muligt at få isat ”et nyt led” på samme måde som i f.eks. en hofte. Det er dog ikke hos alle denne løsning er velegnet, dette må vurderes individuelt.

Så tal med din læge om evt. henvisning til en ortopædkirurg

Med venlig hilsen

Hans Gad-Johansen

Speciallæge i Ortopædkirurgi


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvordan kan jeg finde ud af om jeg har slidgigt?

2020-05-2 | 19:39

Slidgigt i tommelfingeren?

2020-01-20 | 23:49


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.