Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har fået hudkræft - vil det sprede sig?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 44, der efter at have fået taget en vævsprøve hos hudlægen, har fået konstateret hudkræft (på kinden ved øret ca. på størrelse med en 25-øre, som et rødt udslet), som skal fjernes om ca. 3 uger hos hudlægen. Under Udsigt for fremtiden; skriver I, at det ikke kan udelukkes at man udvikler en ny svulst et andet sted. Hvor stor risiko er der for dette ?

  1. Er det nu helt slut med at slikke solskin, kan der ske noget ved at resten af kroppen får sol, hvis blot hovedet er dækket. Og skal ansigtet for altid være i skyggen?

  2. Jeg skal på skiferie i alperne i uge 7, hvordan klarer jeg det?

  3. Til slut vil jeg gerne vide om der evt. kan være sammenhæng mellem celleforandringerne i underlivet og hudkræften.

Svar:

Hudkræft, dvs. kræftforandringer i hudens celler ( ikke modermærkekræft) ses ikke så hyppigt i din aldersgruppe, men forekommer hyppigere hos noget ældre patienter. Har man en meget lys hudtype, evt. med tendens til fregner og bliver man let solskoldet, har man en større risiko for at udvikle hudkræft.

Du kan mindske din risiko for at udvikle nye pletter med hudkræft ved at afholde dig fra decideret solbadning hvor du ligger længe i solen og helt at undgå solarier. Du må gerne opholde dig i solen i kortere perioder, men det skal ikke være med det formål at blive brun. Du skal bruge solfaktor creme og gerne en bredskygget hat for at beskytte den sarte ansigtshud.

På skiferien gælder det samme: Solfaktor creme og ingen egentlig solbadning. Der er ingen sammenhæng mellem hudkræft og celleforandringer på livmoderhalsen. Husk : blegt er sejt!

Sidst opdateret: 20.06.2000
Annonce