Brevkasse

Spørgsmål   Kræft

Spørgsmål: Min far har fået prostatakræft. Bør jeg være bekymret?

Hej Netdoktor

Min far har fået konstateret prostatakræft med spredning for et stykke tid siden, og det er reelt set kun et spørgsmål om tid før han ikke er til mere…

Hans læge har bedt ham sige til sine sønner (dvs. min bror og jeg) at de bør tjekkes, eftersom det er arveligt.

Hvor bekymrede skal vi være?

Mvh En spørger.

Svar:

Kære spørger

Hvor bekymret du skal være kommer an på flere forskellige forhold.

Prostatakræft er en meget hyppig sygdom, den kan være mere eller mindre farlig, desværre lader det til at din far har fået en af de farlige typer.

Prostatakræft kan være arveligt, der findes to måder man kan have forøget risiko for prostatakræft i familien.

Den ene ses i familier med en kendt gen-fejl der forårsager tidlig æggestokke og brystkræft hos kvinderne i familien og tidlig aggressiv prostatakræft hos mændene. Genfejlen hedder BRCA-2 mutation og den kan man testes for hvis man har en familiehistorie der passer med ovenstående.

Der findes desuden familier hvor man ser en øget hyppighed af prostatakræft hos mændene uden at man koble det sammen med et bestemt gen; man kan få mistanken hvis man har mandlige nære slægtninge med tidlig og aggressiv prostatakræft. Nære slægtninge er fædre, brødre og sønner, tidligt er omkring 60 års alderen.

Hvis man har det, anbefales mændene i familien at få målt en blodprøve - et såkaldt PSA tal - hos egen læge fra de er 40 år og hvis blodprøven er forhøjet da blive henvist til urolog mhp vævsprøver.

Formålet med PSA-screening er at finde eventuel betydningsfuld prostatakræft så tidligt at man kan helbrede for det.

Man kan også blive henvist til undersøgelse for om der er noget arveligt på spil, egen læge kan henvise til klinisk genetisk afdeling der beskæftiger sig med risiko for arvelige sygdomme og de kan undersøge om man har den kendte gen-fejl eller hører til i en familie hvor man må anbefale tidlig PSA-screening.

Jeg kan ikke give dig et bud på din risiko for at blive syg som din far, desværre, men håbet er at man ved at holde øje kan finde en eventuel prostatakræft sygdom tidligt nok til at helbrede den.

Vh

Nanna Franck

Speciallæge i urologi


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvor meget fjerner man når man fjerner prostata?

2023-04-8 | 14:23

Min far har fået prostatakræft. Bør jeg være bekymret?

2022-01-24 | 19:23


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons