Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg bliver drivvåd af sved når jeg danser - hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 30, der har et problem som de fleste nok vil betragte som et luksusproblem, men det er imidlertid et stort problem for mit velvære og min livskvalitet. Jeg er for et halvt år siden begyndt at danse salsa. I den forbindelse oplever jeg at mit hår er drivvådt og mit tøj ligeså, sætter jeg mig lidt på en stol er den våd!

Hvorfor i alverden hagler det af mig på den måde i situationer, hvor andre blot sveder en smule? Er der noget som helst at gøre - er der evt. et eller andet svedhæmmende som kan bruges når jeg danser.

Til hverdag har svedproblemet en lidt anden karakter, der "nøjes" jeg med våde hænder og tæer - et problem jeg fik fra den ene dag til den anden som 18-19 årig og som jeg selv føler er psykisk betinget.

I håbet om at blive taget alvorlig - på forhånd tak.

Svar:

Man begynder at svede når kropstemperaturen stiger og det er det der sker ved fysisk aktivitet som f.eks. når du danser salsa. Hvis man følelsesmæssigt er påvirket kan det også give anledning til øget svedtendens, og det kunne måske være en medvirkende årsag til, at du netop sveder når du danser salsa - specielt hvis du ikke har erfaring for, at andre former for fysisk udfoldelse giver den samme udtalte svedtendens. Er man tilmed bekymret for om man kommer til at svede kan det i sig selv medføre at man begynder at svede - og man kommer ind i en ond cirkel.

Endelig kan visse sygdomme i nogle tilfælde give anledning til generelt øget svedtendens, og kan f.eks. ses ved sukkersyge eller ved forhøjet stofskifte. Du bør derfor under alle omstændigheder kontakte din egen læge som kan undersøge dig for en evt. tilgrundliggende sygdom som årsag til den øgede svedtendens.

Øget svedtendens i håndflader og fodsåler ses hyppigst hos yngre, og også ved denne form for øget svedtendens kan f.eks. et forhøjet stofskifte være årsagen. Men i hovedparten af tilfældene finder man

ikke nogen forklaring på tilstanden.

Der findes præparater som indeholder aluminium chlorid hexahydrat som er effektive i behandlingen af svedtendens i håndflader og fodsåler og i armhuler. Præparatet fås i håndkøb på apoteket. Iontophorese er en anden behandlingsmulighed. Hænder og fødder anbringes i et kar med en saltvandsopløsning og der tilsættes en svag strøm. Denne behandling foregår typisk på en hudafdeling eller hos en praktiserende hudlæge og der vil ofte være mulighed for, at låne apparatet til hjemmebehandling.

Kirurgisk behandling af voldsom håndsved anvendes også men reserveres de helt invaliderende tilfælde. Der findes såkaldte anticholinerge tabletter som kan bruges ved udtalt svedtendens. De er effektive hos nogle, men mange gange må man opgive denne behandling på grund af bivirkningerne ved tabletterne.

Ulla Søderberg, Speciallæge i dermatologi.

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce