Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan lysninger i huden betyde hudkræft?

Spørgsmål:

Jeg har siden sommer fået et stigende antal lysninger i huden (pletter). De er af varrierende størrelse og virker umiddelbart mest som pigmentfejl. Jeg har ganske vist en enkelt medfødt pigmentdeffekt, men har aldrig tidligere haft problemer med det. Og kun den ene. Den befinder sig på min overarm, men de nye er på brystkassen og antallet er som sagt stigende (men ikke størrelsen af dem).

Jeg er bekymret fordi det lugter af hudkræft.

Jeg har ikke i de seks måneder oplevet udflåd eller lignende og de klør ikke. De ligner ikke sår og huden er jævn både omkring, optil i grænsen og på dem.

Skriv venligst snart.

Med venligste hilsner

Oliver

Svar:

Kære Oliver,

Det du beskriver lyder som enten vitiligo (en pigmentmangel sygdom) eller hudsvamp, det lyder absolut ikke som hudkræft.

Hudsvamp og vitiligo kan begge behandles, omend med skiftende held. Kontakt i første omgang egen læge med henblik på henvisning til en hudlæge, der vil kunne hjælpe med råd og behandling.

Med venlig hilsen

Flemming Andersen, læge, hud- og kønsygdomme

Sidst opdateret: 03.12.2002
Annonce