Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan hashtabletter bruges til behandling af kvalme og manglende appetit hos AIDS- og kræftpatienter?

Spørgsmål:

Er det korrekt, at hashtabletter (kan) bruges som kvalmenedsættende og appetitøgende medicin, især til aids og cancerpatienter. Jeg har fået konstateret kræft i bugspytkirtlen og har ingen appetit.

Hvis ja - kan egen læge skrive recept?

Svar:

Du har helt ret i at hashtabletter i dag kan anvendes som kvalmestillende middel og appetitøgende middel især hos cancerpatienter og aidspatienter.

Jeg har forespurgt Rigshospitalet, kræftafdelingens forskningsenhed som oplyser, at man for ca. 10 år siden anvendte hashtabletter som kvalmestillende middel hos cancerpatienter men opgav igen p.g.a. for mange uheldige psykiske bivirkninger.Man anvender i dag kvalmestillende midler som f.eks. Ondansetron (handelsnavnet Zofran) med god effekt. 

Lægemiddelstyrelsen oplyser ,at man har godkendt et nyt forsøg på en hospitalsafdeling med anvendelse af hashtabletter som appetitstimulerende middel. Det kan således komme på tale at anvende hashtabletter i de tilfælde, hvor de gængse midler mod kvalme og nedsat appetit ikke har effekt..

Hashtabletter sælges i dag under handelsnavnet MARINOL og du kan således henvende dig til din egen læge eller den specialafdeling du er tilknyttet som cancerpatient og lægerne kan da ansøge lægemiddelstyrelsen om en udleveringstilladelse via et apotek. Mit råd til dig vil således være. at du primært bør drøfte med din egen læge eller specialafdelingen du er tilknyttet om du er tilstrækkeligt velbehandlet for din kvalme og nedsatte appetit og såfremt du stadig har det skidt med kvalme og appetitløshed da drøfte evt. brug af Marinol vel vidende, at der kan opstå psykiske bivirkninger som f.eks. syns og hørehallucinationer m.v..Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 26.06.2000
Annonce