Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er bange for at jeg har kræft - hvordan får jeg det undersøgt?

Spørgsmål:

Jeg er 49 år, ingeniør og daglig leder af en materiale testafdeling.

  1. I ferien mærkede jeg noget nyt i nakken - som om det trak eller spændte i nakken. Det findes fortsat. Det er ikke som myoser eller hold i nakken . Der er ikke tegn på insektbid , rødme eller lignende. Kunne det være en lille knude, og hvordan kan man få det tjekket? (Man kan ikke mærke noget udefra)

  2. Jeg har for 20 år siden arbejdet intenst med glasfiber og blev belastet kraftigt med opløsningsmidlet "styren" og støv. Jeg synes ofte, jeg er alt for træt og sveder alt for hurtigt, hvis jeg knokler lidt (og føler mig nærmest småsyg). Kan man på en blodprøve måle, om der i blodet er stoffer, der afslører tilstedeværelsen af kræftceller?

Hvis det almindelige sundhedssystem ikke vil betale en sådan "forebyggende" prøve - kan man da betale sig fra det et andet sted?

Svar:

  1. Man kan ikke på forhånd sige, hvad det er, der generer i din nakke. Udfra beskrivelsen lyder det som om, at årsagen kan findes i muskulaturen eller i de små led i halshvirvelsøjlen. En knude er ikke det mest sandsynlige. Din læge kan lave en udvendig undersøgelse af nakken, hvor blandt andet bevægelighed og de muskulære forhold undersøges. Ligeledes kan der undersøges for eventuel påvirkning af knoglemarv og de nerver, der går ud ved halshvirvelsøjlen. Det gør man ved at undersøge de nervemæssige (neurologiske) forhold i nakken, men også på armene, hvor blandt andet følesans, muskelkraft og bevægelighed undersøges. Ved mistanke om en knude vil man gå videre med yderligere undersøgelser, herunder scanning.

  2. Man kan ikke ved en blodprøve afsløre tilstedeværelsen af kræftceller. Afhængigt af, hvilke symptomer en person frembyder, og hvad man finder ved at undersøge den pågældende, kan der tages forskellige blodprøver. Resultatet af disse er så med til at be- eller afkræfte en diagnose og eventuelt foranledige flere undersøgelser.

    Læs også om gigt

    Læs også om knogler, led og muskler

    Læs også om kræft

Sidst opdateret: 26.06.2000




Annonce