Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Knude i armhulen - er det kræft?

Spørgsmål:

Jeg opdagede en knude i min armhule. Jeg blev opmærksom på den, fordi det gjorde lidt ondt når jeg bevægede armen. Jeg har oplevet denne knude før for en måned siden, men den forsvandt efter et par dage. Det samme skete med den anden knude. Nu har jeg ingen symptomer. Er det noget jeg skal være bekymret for? Det skal bemærkes at jeg ammer og har gjort dette i 4 mdr. Det jeg selvfølgelig frygter er at denne knude er en kræftknude.

Svar:

På baggrund af dine oplysninger er en kræftknude ikke det mest sandsynlige. Den er ofte hård og ikke øm. Du beskriver, at du har haft en knude i armhulen, som forsvandt, og at den nu er kommet igen. Ligeledes ammer du. Der kan være forskellige årsager til en knude i armhulen, en nærliggende forklaring er en hævet mælkekirtel, idet brystvævet strækker sig op i armhulen. Det vil typisk ytre sig som en øm knude. Har du bemærket, om den kommer i forbindelse med brystspænding eller brystbetændelse / hævede mælkekirtler på brystet i øvrigt?

Ligeledes kan der være tale om en hævet lymfeknude f.eks. ved betændelse i armhulen (en bums eller en lille byld) eller andre betændelsestilstande i/på kroppen. Her hæver lymfeknuderne op som et led i kroppens forsvarssystem og bliver mindre igen, når betændelsen foretager sig.

Hvis knuden ikke forsvinder eller du er bekymret, bør du kontakte egen læge med henblik på at blive undersøgt.

Sidst opdateret: 26.06.2000
Annonce