Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har mistet lystet til sex efter jeg er blevet gravid.

Spørgsmål:

Hej!

Min kæreste har altid haft en enorm sexlyst, hvilket tidligere har passet mig godt. Jeg blev planlagt gravid og min lyst forsvandt som dug for solen! I starten mente jeg, at det var pga. den ulidelige kvalme jeg altid havde (eftermiddag/aften/ved sengetid). Da kvalmen forsvandt kom lysten bare ikke igen, og den er der stadig ikke. Jeg har 2½ måned tilbage.

Jeg elsker min kæreste: Han gør alt for at vise han elsker mig og jeg væmmes ikke ved at røre ham, nusse kramme osv. Jeg hjælper ham også gerne til udløsning, med hånden eller munden, jeg har bare INGEN LYST selv.

Jeg vil gerne krammes og stryges, men stivner når han uundgåeligt nærmer sig skridtet. Det giver anledning til en del frustrationer; han bliver "tyk bag ørerne" = irritabel, og JEG går rundt med en evig dårlig samvittighed. Jeg ved da godt hvad han fedter for, når han pludselig kommer hjem med blomster, eller serverer lækker aftensmad kun iført et par lækre tights!Denne situation er jo ikke ligefrem befordrende for noget.

Vi savner begge ganske alm. sex, også jeg, men det er som om der er nogen der har "klippet ledningen" til missen dernede?

Jeg kan godt blive våd, men har aldrig tankerne med i det, når han en sjælden gang får lov til at gennemføre samleje.

Hvad kan vi mon gøre for at bedre det. Jeg tænker naturligvis også på efter fødslen, som jo i forvejen er en svær tid for mange!

Venligst

"Den gravide/frigide"

Svar:

Kære gravide!

Du skriver, at din kæreste altid har haft stor sexuel lyst og at dette har passet dig fint. Du skriver derimod ikke noget om, hvad du evt. selv har af lyst; ej heller hvad du i det hele taget har fået ud af det sexuelle samvær. Da du tilsyneladende stadig lubrikerer (bliver våd ved sexuel stimulation) reagerer din krop i hvertfald med naturlig fysisk reaktion, hvorfor den manglende lystreaktion må antages, at bero på en ubevidst psykisk mekanisme, som måske er afledt af graviditeten.

Du skriver, at du fuldstændig har mistet lysten til sexuel samvær efter du blev gravid. Det er ikke så usædvanlig en situation, idet en del kvinder ubevidst bliver nervøse for, om et samleje ville kunne skade barnet og evt. forårsage en abort. Nogen kvinder har det bla. også svært med at rumme,

acceptere og forene, at de både i forbindelse med graviditeten, men især efter at have født, nu har flere for dem forvirrende og modsat rettede funktioner, nemlig at skulle fungere både i moder (in spe)/elskerinderollen.

Til din beroligelse kan det oplyses, at lysten som regel vender tilbage igen før eller siden. Det kan enten være senere i graviditeten eller et stykke tid efter fødslen, når kroppen atter begynder at fungere som vanligt og der påny kommer lidt psykisk og fysisk overskud.

I så fald den sexuelle lyst mod forventning ikke vender tilbage, bør der selvfølgelig kigges på mulige årsager dertil og om nødvendig iværksættes et professionelt behandlingsforløb.

Da fødslen er nært forestående, ønskes du hermed en god og berigende fødsel og med håbet om, at det sexuelle samvær normaliseres efter fødslen, ellers skriv igen.

Med venlig hilsen

Børge Dandanell Thomsen

Læge og sexolog

Sidst opdateret: 10.10.2001
Annonce