Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det normalt for en kvinde, at hun mister lysten?

Spørgsmål:

Hej jeg er en ung pige på 23 år der har et problem vedr. manglende sexlyst.

Jeg har en datter på knap 3 år og har derefter fundet jordens dejligste mand, men for ca. et år siden begyndte jeg at miste sexlysten fuldstændigt, hvorfor ved jeg ikke, men det er blevet sådan at hvis jeg bare tænker på sex så får jeg kvalme, min kæreste og jeg har snakket meget om problemet men har ikke kunnet finde ud af hvad der er galt , men måske I kunne hjælpe??

Jeg er meget overvægtig og har det selvfølgelig ikke godt med det, kan det mon være sådan noget, der er skyld i problemet? Jeg elsker min kæreste over alt på denne jord, men er bange for at miste ham, hvis han ikke snart får sex. Det er længe siden vi havde sex sidst... det sker måske en gang om måneden.

Jeg håber at i måske kan komme med nogle ideér til hvad jeg/vi kan gøre...

Tak for en god brevkasse...

Hilsen løven

Svar:

Du skriver, at du for ca. et år siden pludselig mistede sexlysten, i en grad så du ligefrem får kvalme ved tanken om sex. Du skriver derimod ikke noget om, hvad der gik forud. Var det sexuelle dejligt og livsbekræftende, eller var det blot OK? Hvordan har det været i tidligere forhold? Har du nogen erindring om at have været sexuelt misbrugt eller krænket på en måde, der har påvirket din sexualitet? Blev der set på det sexuelle med negative eller positive øjne i dit barndomshjem? Hvordan fungerer hverdagen mellem dig og din kæreste? Er alt lutter idyl, eller er der ting, der underliggende irriterer dig i den grad (til trods for, at han er jordens dejligste mand)?Eller har han forsøgt at trække sine sexuelle normer og ønsker ned over hovedet på dig uden, at du helt har været bevidstgjort omkring det? Eller er dit selvværd (på grund af din overvægt) så dårlig, at du ikke kan give dig hen? Står du meget alene med husholdningen, samt det at varetage dit barns behov (med træthed til følge), og dermed fanget mellem dit barns og din kærestes krav på dig (udtalte eller uudtalte krav om sexuelt samvær)? Har der været stor forskel på jeres forventninger omkring hyppigheden af det sexuelle samvær, eller er dette pludselig blevet synliggjort efter, at den første stormende forelskelse har lagt sig, og hverdagen har trængt sig på?

Du spørger, om det er normalt, at en kvinde mister lysten. Det sker faktisk ofte (nyere undersøgelser viser faktisk, at hver 3. til hver 4. kvinde faktisk lider af nedsat eller delvis nedsat sexuel lyst i vores del af verden). Mange af de ovennævnte forhold influerer på dette, enten enkeltvis eller som en kombination af flere af disse, samt adskillige unævnte (karriere, medie-overeksponering, præstationsangst, sygdom, hormonelle ændringer, osv.). Ofte er det heller ikke muligt at finde en årsag, det sker blot. Dvs., det ofte er et samspil mellem forskellige faktorer såsom sociologiske, fysiske, biologiske og psykologiske.

Ved at mærke efter, hvad der er dine ønsker og behov, samt hvor du føler dine grænser overtrådt, eller hvor du evt. føler dig svigtet, finder du måske årsagen til din manglende sexuelle lyst.

Med håbet om, at det lykkes at genfinde lysten og få forholdet til at fungere tilfredstillende for jer begge.

Med venlig hilsen

Børge Dandanell Thomsen

Læge

Sidst opdateret: 19.02.2002
Annonce