Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min sexlyst forsvinder, når forholdet ikke længere er nyt.

Spørgsmål:

Jeg har en skøn kæreste som jeg elsker overalt i verden, men jeg har mistet lysten til sex. Jeg har tidligere levet i et parforhold hvor lysten også forsvandt. Lysten fejler ingenting når forholdet er nyt, så er det spændende, og da kan jeg faktisk blive ved. Jeg har aldrig fået en orgasme ved sex. Jeg har ikke haft problemer hvd angår sexulle overgreb, og min familie har altid været meget åben om emnet. Jeg tror jeg har svært ved at hengive mig 100%, og at jeg ikke slapper nok af - men hvordan lærer jeg at gøre det? Min kæreste støtter mig fuldt ud, og vi er begge meget interesserede i at få problemet løst.

På forhånd tak.

Svar:

Du skriver, at du har en skøn kæreste, men at du har mistet den sexuelle lyst (hvilket du jo også tidligere har oplevet, når forholdet ikke længere var nyt) og at du har svært ved at give dig hen. Du skriver ikke noget om jeres samværsform iøvrigt, eller om du på anden vis er struktureret/kontrolleret og ikke kan give slip. Svaret må derfor bero på mere generelle antagelser om hvad der evt. kunne ligge bagved dit problem.

Foretager i jer ting hver for sig ? Er i stadig enkelt personer med en individuel tilgang til livet ? Accepterer i hinandens forskelligheder og giver i plads til dem i jeres samvær ? Eller er alt blevet forudsigeligt og genkendeligt ? Eller er det blot nødvendigt, at forholdet er nyt og ubekendt, for at tiltrækningskraften/kemien og dermed den sexuelle lyst kan bevares ? Hvis det sidstnævnte er tilfældet, kan man jo spørge om årsagen til dette. Kan det evt. tænkes, at bero på en indbygget angst for, at komme for tæt på et andet menneske ? At nærhed, tæthed og intimitet måske er noget du grundlæggende har svært ved at forholde dig til i et mere forpligtigende forhold. At det er nemmere med en sexuel relation til et andet menneske, så længe det ikke forpligtiger.

Angående evnen til at hengive sig, samt slappe af, er spørgsmålet jo, om du blot ikke tør eller evner det, (som omtalt ovenfor) eller skyldes det, at du måske et eller andet sted ikke rigtig har lyst til din partner (tiltrods for at han fremstår som skøn) ? At der er ting ved hans måde at være på, der mere og mere irriterer/frustrerer dig (måske er du din unge alder taget i betragtning, slet ikke klar til et fast forhold) ? Eller har du blot et stort behov for, at kunne kontrollere og at angsten for at miste kontrol er så stor, at du ikke tør give slip/slappe af ? Er du et menneske der lader dine handlinger og dit liv styre af dit intellekt, eller lader du dine følelser komme til deres ret ? Måske er det blot din unge alder der gør, at der stadig skal være fart over feltet med noget nyt og spændende til at krydre sanserne med og det er jo i bund og grund en sund tilgang til livet.

Prøv at besvare spørgsmålene ærligt og oprigtigt og se om du kan bruge noget af det.

M.v.h.

Børge Dandanell Thomsen,

læge

Sidst opdateret: 13.11.2002
Annonce