Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn på 14 år har stadigt stigende levertal - hvad er der galt?

Spørgsmål:

Min søn på 14, har forhøjede levertal -fortsat stigende. Klager tit over ondt i maven. Påvist mononucleose i juni 98 uden nævneværdige symptomer. Hævede kirtler i nakken og bag ørerne. Ikke træt og spiller meget fodbold. Hvad er der galt ?

Svar:

På baggrund af de foreliggende oplysninger kan det ikke afgøres, hvad der er galt.

Mange forskellige lidelser kan give anledning til leverpåvirkning/forhøjede levertal, det optræder dels ved sygdomme i leveren, men også som led i en række andre sygdomme. Derfor er det af betydning at få belyst sygehistorien, bl.a. om der er leversygdomme i familie eller omgangskreds, udlandsrejser, forbrug af alkohol/ medicin og andre lidelser. Ligeledes om der har været farveændring af urin og afføring, mavesmerter m.m. Herefter foretages en klinisk undersøgelse af leveren m.h.p. størrelse og konsistens.

Leveren har forskellige funktioner. Ved at måle levertallene i blodet kan man få et groft skøn af disse, hvor at nogle prøver kan være forhøjede ved beskadigelse af levercellerne, andre ved manglende udskillelse af galden, atter andre kan være nedsat som tegn på nedsat produktion. Der findes også blodprøver, der er udtryk for immunforsvarsreaktion. Ligeledes tages der ofte andre blodprøver, bl.a. til undersøgelse om der foregår en betændelsesreaktion i kroppen.

Ved mistanke om leverlidelse kan der foretages en ultralydsundersøgelse af leveren, og det er muligt at udtage en vævsprøve af leveren, en såkaldt biopsi. Når eller hvis diagnosen er afklaret, tages der stilling til evt. behandling.

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce