Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har fedtlever - hvad er det?

Spørgsmål:

Jeg er en mand på 34, der gerne vil vide hvad fedtlever er, da jeg muligvis har sygdommen.

Svar:

Leveren spiller en betydelig rolle i reguleringen af kroppens fedtomsætning og levercellerne kan fungere som depot for fedt på samme måder som fedtceller andre steder i kroppen.

Aflejring af fedt i leveren forekommer ved mange tilstande, som for eksempel ved en for stor alkoholindtagelse, hos visse patienter med sukkersyge og hos patienter med overvægt."Fedtlever" er sædvanligvis en tilstand, der er ganske symptomløs. Den afsløres oftest ved at patienten af en anden årsag får taget blodprøver. Blodprøverne viser, at der er en forhøjelse af leverenzymer (blodprøver der afspejler leverens tilstand). Man kan også få en mistanke om "fedtlever" ved en ultralydsscanning af maven.Den eneste mulighed man har for med sikkerhed at diagnosticere "fedtlever" er ved at tage en vævsprøve fra leveren. Det er dog sjældent nødvendigt at tage en levervævsprøve, men afhængig af situationen og den enkelte patient må lægen vurdere om der kunne være andre årsager til leverpåvirkning.Hvis man har mistanke om "fedtlever" vil det oftest være tilstrækkeligt at tilråde patienten et betydeligt vægttab og ikke mindst undgå alkohol i en periode. Efter nogle måneder kan man på ny kontrollere leverenzymerne som så ofte vil være faldet eller normaliseret såfremt patienten ikke har indtaget alkohol og har tabt i vægt. Fedtlever udløst af overvægt er sædvanligvis ganske ufarligt, men er en af mange gode grunde til et vægttab.

Jens Kjeldsen, 1 reservelæge, PhD.

Sidst opdateret: 21.06.2000
Annonce