Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor får jeg sidestik, når jeg løber?

Spørgsmål:

Jeg løber 2-3 gange om ugen (puls 130-140). Efter et par kilometer får jeg sidestik i højre side, jeg gør et kort stop på 1-2 minutter og sidestikket forsvinder. Dette gentager sig igen efter et par kilometer. Jeg har prøvet at sætte tempoet ned, men uden resultat.

Svar:

'Sidestik' er mærkes sædvanligvis som en stikken under ribbenskanten helt ude til siden i maven, hyppigst i venstre side. Ofte har man angivet, at årsagen til det venstresidige sidestik skulle være milten, men dette er en skrøne, idet sidestik formentlig udløses af en spændingstilstand fra muskulaturen fra bughule, ryg eller mellemgulv eller fra senestrøg/muskler omkring de indre organer.

I dit tilfælde kunne teoretisk set for eksempel en galdeblæresten muligvis også give gener i forbindelse med fysisk aktivitet og især øget aktivitet i din mellemgulvsmuskel.

Jeg vil foreslå at du lader dig egen læge udføre en almindelig klinisk undersøgelse af dig.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen,

speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.10.2002
Annonce