Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Findes der et alternativ til Lamisil?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har før prøvet lamisil i pilleform. Dette hjalp desværre ikke, neglene blev ved med at være porøse og gro opad. Findes der ikke noget alternativ, der måske ikke er så dyrt, eller skal jeg prøve igen ?

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om: 1) Muligheder for behandling af neglesvamp og priser på disse, samt 2) forslag til eventuel gentaget behandling.

Ad 1) Muligheder for behandling af neglesvamp og priser på disse:

Der er forskellige muligheder for at behandle neglesvamp. Svamp i tånegle behandles som hovedregel med tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak (amorolfin), der også indeholder et svampedræbende middel. Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere en svampeinfektion

Terbinafin og itraconazol koster begge ca. 1200 kr. for behandling af svampeinfektion i tånegle i de anbefalede doser og behandlingsperioder, dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om du får anden tilskudsberettiget medicin. Indholdsstoffet i neglelakken hedder amorolfin, og 5 ml neglelak koster ca. 400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin.

Ad 2) forslag til eventuel gentaget behandling:

Hvis du ikke har prøvet kombinationsbehandling med tabletter og neglelak vil jeg umiddelbart anbefale dette.

Inden du går i gang med en fornyet behandling, er det dog vigtigt, at du bliver undersøgt for at afklare, om du stadig har neglesvamp, og i givet fald hvilken type svamp det drejer sig om. Forskellige svampe har nemlig varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Jeg vil derfor råde dig til, at du kontakter din egen læge eller en hudlæge med henblik på en undersøgelse for neglesvamp. Ved undersøgelsen tages et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar foreligger som regel efter senest 6 uger. Herefter kan du og lægen planlægge den behandling, der for dig vil være den bedste.

Sidst opdateret: 15.05.2003
Annonce