Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er der af andre muligheder, hvis man ikke kan tåle indholdsstoffet i lamisil?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har for ca 1,5 år siden haft neglesvamp. Den gang fik jeg Lamisil. Det hjalp også på neglesvampen, men jeg kunne ikke rigtig tåle Lamisil, jeg blev syg og fik dårlig mave.

Nu er neglesvampen så kommet igen for ca. 6 mdr. siden. Hvad kan jeg bruge istedet for Lamisil?

Svar:

Kære spørger.

Du spørger om muligheder for behandling af neglesvamp, da du har haft svært ved at tåle terbinafin (indholdsstoffet i lamisil).

Det er sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling for at kurere neglesvamp, og flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Den hyppigste bivirkning til alle tre typer tabletbehandlinger er forbigående gener fra mave-tarm kanalen, ofte i form af appetitløshed, mavesmerter eller diarré. Det kan derfor ikke udelukkes, at du igen vil få disse bivirkninger, hvis du behandles med tabletter for neglesvamp, men det er på igen måde sikkert.

Inden du går i gang med en eventuel fornyet behandling for neglesvamp, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en undersøgelse for neglesvamp, idet man ikke med det blotte øje kan stille diagnosen neglesvamp. Det er derfor vigtigt, at du får konstateret, om du har tilbagefald af din neglesvamp, inden du eventuelt går i gang med en fornyet behandling. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du har neglesvamp, vil jeg foreslå dig, at du sammen med din læge gennemdrøfter ovennævnte behandlingsmuligheder og planlægger den behandling, der for dig vil være den bedste. Desuden vil jeg gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din behandling planlægges.

I øvrigt kan jeg henvise dig til Netdoktors leksikon med information om medicin. Du kan her finde uddybende oplysninger om både terbinafin, itraconazol, fluconazol og amorolfin.

Sidst opdateret: 19.06.2003
Annonce