Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor effektiv er behandlingen med Lamisil?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Kan jeg være sikker på, at neglesvampen er helt væk efter efter endt behandling med Lamisil?

3 mdr. behandling skulle den måske være længere ?

Neglene er pæne, dog er der stadig lidt dårlig negl tilbage, men den er snart væk når neglene er vokset mere.

Da det er en meget dyr behandling ønske jeg at sikre at jeg ikke får det igen bare fordi behandlingstiden var for kort.

På forhånd tak.

Morten

Svar:

Kære Morten.

Jeg forstår på din henvendelse, at du vil gerne vide, om fortsatte negleforandringer efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp er et udtryk for, at behandlingen ikke har været tilstrækkelig effektiv.

Negleforandringer som led i en svampeinfektion forsvinder ved at det syge område erstattes af ny, sund negl, når svampeinfektionen behandles, og den nye negl vokser frem. Fingernegle fornyes sædvanligvis i løbet af ca. 4 måneder, mens storetånegle fornyes i løbet af 8-12 mdr. Behandling med terbinafin (indholdsstoffet i lamisil) gives efter vanlige retningslinjer i 3 måneder til behandling af tåneglesvamp og i 6 uger til behandling af svampeinfektion i fingernegle. Med mindre svampeinfektionen sidder ganske yderligt, kan man derfor IKKE forvente, at en negl er fuldstændig normaliseret efter afsluttet behandling, selvom svampeinfektionen er velbehandlet. Efter ca. 2 måneders behandling kan man dog forvente at se en tydelig bedring af neglen med normalisering af negleområdet længst oppe mod neglebåndet. Hvis dette ikke er tilfældet, er den givne behandling muligvis ikke effektiv overfor den pågældende svampeinfektion.

Så selvom der fortsat er negleforandringer i den yderste del af neglen efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp, er det altså ikke ensbetydende med, at behandlingen ikke har været effektiv.

Det fremgår, at du er behandlet i henhold til de anbefalede retningslinjer, og at der kun resterer diskrete negleforandringer, som snart forventes at forsvinde i takt med at neglen vokser ud. Jeg ser derfor umiddelbart ingen grund til at tro, at du ikke skulle være velbehandlet.

Du skal dog være opmærksom på, at ca. 20-30% af patienter, der behandles for neglesvamp, desværre ikke bliver raske efter endt behandling, selv ikke efter behandling med de mest effektive lægemidler. Hvis der skulle opstår tvivl, om du har fået tilbagefald, vil jeg derfor foreslå dig, at du bliver henvist til en hudlæge med henblik på vurdering og eventuelt en fornyet svampeundersøgelse.

Sidst opdateret: 19.06.2003
Annonce