Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan neglesvamp smitte, når man er i svømmehallen?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Er det smittebærende at benytte offentlige svømmehaller, når der er mistanke om neglesvamp?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om neglesvamp kan smitte, når man er i svømmehallen?

Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsom. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom, og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Derimod går smitten ikke den anden vej – fra neglesvamp til fodsvamp. Når man taler om smitterisiko i forbindelse med neglesvamp, er det derfor væsentligt at skelne, om der også er fodsvamp. Jeg vil således i min besvarelse skelne mellem den situation, hvor man udelukkende har neglesvamp, og den situation, hvor man både har fodsvamp og neglesvamp.

Hvis man har neglesvamp:

Neglesvamp viser sig ofte ved fortykkede, misfarvede negle, som kan være løsnet fra neglelejet. Ved neglesvamp er infektionen oftest lokaliseret under neglen og anses derfor ikke for at være smitsom. Man skal dog være opmærksom på, at neglesvamp formentlig kan smitte i forbindelse med fodterapi og nedfiling af neglene, da løsrevet neglemateriale kan være inficeret med smitsomme svampesporer (små dele af svampen, som kan danne en ny svamp). Men derudover anses risikoen for smitteoverførsel at være lille.

Jeg mener derfor ikke, der er holdepunkter for at neglesvamp smitter, når man er i svømmehallen.

Hvis man både har neglesvamp og fodsvamp:

Fodsvamp viser sig hyppigst som lokaliserede forandringer i mellemrummet mellem 4. og 5. tå med rødme, skældannelse, revner og kløe, mens andre former viser sig i fodsålerne som kløende, eksemlignende forandringer. Fodsvamp smitter ved, at hudskæl med svampesporer overføres fra en person til en anden. Typisk ved at man går på bare fødder i omgivelser, hvor mange mennesker færdes. Specielt i fugtige omgivelser er der risiko for at blive smittet med svampesporer (svømmehaller, bade- og omklædningsrum).

Der er derfor en risiko for at blive smittet – eller selv at give smitten videre – hvis man har fodsvamp og opholder sig i svømmehallen. Jeg anbefaler derfor, at man anvender badetøfler.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 06.05.2004
Annonce