Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der særlige forholdsregler man skal tage, når man har tendens til fugtige fødder?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har skrevet til dig før, og blev ikke helt klar over hvad din mening var angående medicinsk behandling eller ej af min neglesvamp på 5 tå-negle? Mine fødder er næsten altid fugtige, også selvom jeg går i sandaler, vil det så være spildt at gå i behandling? Jeg mener kommer det så bare igen, når mine fødder er så fugtige?

Hilsen L.O

Svar:

Kære L.O,

Du har tidligere skrevet til mig og ønsker nu supplerende oplysninger til dette svar. Desværre har jeg ikke mulighed for at se, hvad jeg har svaret præcist til dig, da jeg modtager og svarer alle spørgsmålene anonymiseret.

Jeg læser dit spørgsmål sådan, at du gerne vil have supplerende oplysninger, om man skal behandle neglesvamp eller ej? Og om der er særlige forholdsregler man skal tage, når man har tendens til fugtige fødder?

Indikationen for behandling af neglesvamp er relativ, forstået på den måde, at hver enkelt patient skal opveje fordele og ulemper, inden en behandling påbegyndes, og herefter beslutte, om behandlingen ønskes gennemført.

Den væsentligste fordel ved de medicinske behandlinger for neglesvamp er naturligvis, at man kan blive kureret for neglesvamp og herved opnå en normalisering af de ofte abnorme negle. Ulemperne ved de medicinske behandlinger for neglesvamp er bl.a. at de er relativt dyre, og at ingen af præparaterne er fri for potentielle bivirkninger. Jeg har i flere af mine tidligere besvarelser beskrevet potentielle bivirkninger til de tilgængelige medicinske behandlinger, og jeg henviser til disse, hvis du måtte ønske yderligere oplysninger.

Det er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, idet de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, hvis der er tale om en svampeinfektion, og desuden har forskellige svampeinfektioner varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Diagnosen neglesvamp stilles ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages hos den praktiserende læge eller hos en hudlæge.

Hvis du har fået stillet diagnosen neglesvamp ud fra en sådan svampeundersøgelse, vil jeg foreslå, at du sammen med din læge gennemdrøfter ovennævnte problemstillinger og på den baggrund tager stilling til, om du måtte ønske behandling.

Du skriver, at du næsten altid har fugtige fødder til trods for, at du går i sandaler, og du spørger, om det så kan betale sig at gennemføre en medicinske behandling for neglesvamp?

Jeg er i tvivl, om du både har neglesvamp og fodsvamp? Fugtige fødder disponerer til fodsvamp, som så efterfølgende kan brede sig til neglesvamp. For at få det optimale ud af en behandling for fod- og neglesvamp er det derfor vigtigt, at tage følgende forholdsregler med henblik på at undgå at få tilbagefald af fodsvamp:

∙ Vær opmærksom på at tørre huden på fødderne og mellem tæerne omhyggeligt efter badning, evt. med en føntørrer

∙ Anvend badetøfler, når du opholder dig i fugtige omgivelser som svømmehaller, bade- og omklædningsrum, idet der her er en særlig risiko for at blive smittet med svampesporer (og for selv at du give en evt. smitte videre)

∙ Undgå tætsiddende, lukket fodtøj, som medfører et varmt og fugtigt miljø, hvilket disponerer til udvikling af fodsvamp.

∙ Og sørg for perioder med frisk luft til fødderne i løbet af dagen.

Summa summarum: Hvis du har fået stillet diagnosen neglesvamp på korrekt vis, mener jeg ikke der er noget i vejen for, at du kan få en medicinsk behandling for neglesvamp, selvom du har tendens til fugtige fødder. Vær dog opmærksom på ovennævnte forholdsregler.

Håber, ovennævnte råd vil hjælpe dig.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce