Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke alternativer er der til den dyre behandling?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har været hos min læge og fået konstateret neglesvamp. Jeg ved ikke, hvordan det er opstået, for jeg har aldrig haft fodsvamp, og går aldrig i kondisko.

Min læge siger, at den bedste behandling er tabletter, der virker

indefra, men de koster 2.300 kr., og det har jeg slet ikke råd til. Hvordan kan jeg så bedst behandles?

Venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om pris for behandling af neglesvamp, og spørger om alternative behandlingsmuligheder.

Til behandling af neglesvamp kan anvendes flere forskellige tabletbehandlinger, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Ofte kan disse behandlinger med fordel anvendes i kombination med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ca. 20 – 30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke helbredte. Desværre er neglelak som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Men heller ikke med kombinationsbehandlingen kan man forvente at alle patienter bliver helbredte, hvilket er en vigtig information at have med i sine overvejelser, når man skal beslutte, om man ønsker behandling eller ej. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2000 kr. (behandlingsvarighed 12 uger), mens behandling med itraconazol koster ca. 1300 kr.(behandlingsvarighed 1 uge x 3 med 3 ugers interval). Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1100 og 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakkerne koster ca. 300-400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin.

Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er det hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Desværre eksisterer der ingen veldokumenterede, billigere behandlingsalternativer. Lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere infektionen. Måske kan du have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Sidst opdateret: 13.05.2004
Annonce