Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man få neglesvamp efter traume?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har for 4 måneder siden slået min storetå på en skiferie og den ene halvdel blev sort (blod ville jeg tro). Det er nu ved at være vokset 2/3 ud, men i et begrænset område (ca 20%) af tåen bag det sorte område er der nu begyndt at blive gult. Kan dette være neglesvamp, når det starter indefra og arbejder sig ud?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du beskriver, at din tånegl er beskadiget efter et traume. Du spørger, om du nu kan have neglesvamp?

Umiddelbart lyder det mest som om dine negleforandringer skyldes det slag, du var udsat for på din skiferie. Beskadigede negle og neglesvamp kan dog meget vel have noget med hinanden at gøre, idet traumatiserede negle har lettere ved at blive smittet med neglesvamp.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. kan slag, tryk og traumer i sig selv medføre, at neglene ændres.

Jeg kan derfor ikke afgøre, om du har neglesvamp. Hvis dine negleforandringer varer ved, vil jeg tilråde dig, at du kontakter din læge eller en hudlæge med henblik på at få det afklaret. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Sidst opdateret: 01.06.2004
Annonce