Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan neglesvamp behandles med håndkøbsmedicin?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Kan man købe noget til neglesvamp i håndkøb?Eller skal det komme fra en læge?

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Der er forskellige muligheder for at behandle neglesvamp med receptpligtig medicin, mens der ikke findes indregistrerede håndkøbspræparater til behandling af neglesvamp.

Svamp i tånegle behandles som hovedregel med tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Alle disse præparater er receptpligtige.

I håndkøb findes flere forskellige lokale svampedræbende midler (creme, spray, gel, mm.). Disse er indregistreret til behandling af bl.a. ringorm (svampeinfektion på huden) og fodsvamp, men ikke til behandling af neglesvamp Desværre er disse lokale svampedræbende midler som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkeligt effektive til at kurere neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Derfor er midlerne ikke indregistreret til behandling af neglesvamp og kan ikke anbefales.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce