Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal jeg stille op med min venindes misbrug?

Spørgsmål:

Jeg er bekymret for min veninde!

Hver weekend tager hun stoffer som speed, heroin, osv. Næsten hver eneste dag drikker hun - meget! Hun taler med sine dukker og siger, at de er de eneste, hun kan stole på. Hendes arme er fulde af ar, da hun hyppigt skærer dybe rifter med skalpeller! Man ved aldrig, hvor man har hende. Nogen gange er hun den sødeste og fortæller om alle sine problemer, andre gange går der uger, hvor man ikke kan kontakte hende på nogen måde, som om hun slet ikke ved man findes. For eksempel; hvis man taler i telefon med hende tirsdag, benægter hun dagen efter alt, hvad hun sagde. Det sker også, at hun begynder at køre psykisk terror på mig. Hun har haft 5-6 selvmordsforsøg, og taler nogen gange med mig om, hvor meget hun ønsker at dræbe sin far

og andre mennesker!

Please hjælp mig og svar på, hvad der kan være galt med hende!

MVH Vandmanden

Svar:

Jeg har fuld forståelse for din bekymring over din venindes problemer. Det misbrug din veninde er ude i, kan betegnes som et blandingsmisbrug med såvel stoffer som alkohol.

Du angiver, at der trods alt er dage ind imellem, hvor du kan føre en normal samtale med din veninde og således må der være dage ,hvor hendes misbrug er minimalt.

Din venindes reaktion med nedsat stemningsleje (depressiv stemning), angst med videre kan være en følge af et svært misbrug, men man bør også overveje, om misbruget i virkeligheden dækker over en psykisk lidelse.

Mange misbrugere af såvel stoffer som alkohol anvender disse midler som en slags selvbehandling ("selvmedicinering") af en psykisk lidelse. Denne selvbehandling medfører, at man ved påvirkning af stoffer og evt. alkohol får neddæmpet de psykiske gener, så man kan holde angsten ud, en eventuel depression fornemmes ikke i samme omfang, når man er påvirket, som den gør i "ædru" tilstand.

Mit råd til dig er, at du overbeviser din veninde om, at hun har brug for behandling og at I eventuelt sammen opsøger din venindes egen læge for at få hjælp. Nogle læger vil henvise til et misbrugscenter, de findes regionalt overalt i Danmark. Her kan man professionelt behandle misbruget tværfagligt (psykiatere, psykologer, socialrådgivere, sygeplejersker m.v.), men også afdække en eventuel tilgrundliggende psykisk lidelse, som også behandles og endelig er det naturligvis også væsentligt at se på din venindens sociale situation. Hun er jo kun 18 år og har næppe kunnet gennemgå uddannelse eller passe et arbejde i forbindelse med misbruget.

Held og lykke med det.

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 14.06.2000
Annonce