Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er hash skadeligt?

Spørgsmål:

Jeg vil gerne vide hvilken indflydelse længerevarigt dagligt forbrug af hash har på følgende:

Kan det skabe en depression eller forstærke en allerede eksisterende depression?

Kan det have indflydelse på Paranoidt forsvar?

Hvilken indflydelse har det på Appetitten?

Hvordan virker det i forbindelse med indtagelse af antidepressiva?

Svar:

Kære Spørger.

Langvarigt massivt hashmisbrug (og det må man kalde dagligt brug!) kan medføre en sløv humørforladt tilstand, som kan være svær at skelne fra en depression. Det omvendte ses også ret hyppigt; at en i forvejen deprimeret person forsøger at dulme sine lidelser med den sløvende effekt af hash. Det hjælper selvfølgelig ikke på ondets rod, men dulmer og sløver. Til gengæld forhindrer det ham effektivt i at forandre noget, og han kan heller ikke få ret meget ud af terapi.

Man kan også se hash udløse panikangst hos særligt følsomme individer, ligesom det kan give paranoide psykoser, dvs. svær sindssygdom. Dette er dog sjældent, men jeg har været ude for nogle særdeles ubehagelige tilfælde. Fx en ung mand som i sin psykose troede han var Jesus og skulle dirigere trafikken på en meget trafikeret gade. Det havde nær kostet ham livet!

Derudover er hash kvalmestillende, så jeg vil gætte på at det kan øge appetitten i nogle tilfælde.

Mht. antidepressiva kan hash og visse former for antidepressiva give ubehagelig hjertebanken. Desuden er beskrevet udløsning af mani, som ophørte da hash forbruget ophørte. Men spørgsmålet er ikke så grundigt undersøgt.

venlig hilsen

Poul Videbech

Psykiater

Sidst opdateret: 02.02.2001
Annonce