Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg skal rejse i østen - hvordan opbevarer jeg min insulin?

Spørgsmål:

Jeg skal her til sommer seks uger til Fjernøsten. Jeg er en erfaren rejsende, men har aldrig været et sted med så massiv varme-belastning. Dette giver på grund af min diabetes melitus (IDDM) et ekstra problem.

Hvordan opbevares insulinen smartest? Da vi sandsynligvis ikke kommer til at bo steder med køleskab kan det blive et stort problem at holde temperaturen under de anbefalede 25 grader. Jeg ville derfor høre, om der var en erfaring, man kunne benytte sig af.

Min egen læge foreslår en køletaske, men det er urealistisk at tro, at vi jævnligt vil have adgang til at få disse køleelementer gennedkølet. Jeg håber, du kan hjælpe mig eller måske kender et sted, hvor jeg kan få hjælp.

Svar:

Tak for dit tilsendte spørgsmål omkring opbevaring af insulin under varme himmelstrøg

Som jeg forstår dit spørgsmål, vil du i lange perioder ikke være i nærheden af et køleskab eller en fryser, og i sådanne situationer kan det naturligvis være svært at nedkøle insulinen endsige køleelementer til den køletaske, som du har fået anbefalet andet steds fra.

Der er dog flere andre muligheder. En smart handy metode er at købe en stor termoflaske med en stor åbning. En sådan termoflaske kan indeholde en del insulin. Spørgsmålet er nu om du bruger Novolet penne (der jo fylder en del) eller den gamle Novopen 1, der jo bruger ampuller. Er det sidste tilfældet, er transporten jo noget nemmere, men der findes også termoflasker, der kan tage flere Novoletpenne. Ellers må du bare tage dine penne med i en butik og se om du kan finde en termoflaske, der passer. Uanset hvad, bruger du formentlig Novolet til din Insulatard, så du skal alligevel finde en flaske, der passer til disse penne.

Sørg for at termoflasken er kølet rigtigt godt ned, inden I drager ud, så vil den kunne holde sig i flere dage. Når du føler at temperaturen i termoflasken er ved at nærme sig det kritiske niveau, er næste råd et vådt stykke klæde eller et stykke avis. Hvis du fx vrider et håndklæde eller viskestykke op i vand og svøber det omkring dine insulinpenne / ampuller, vil fordampningen af vandet forårsage et temperaturen af insulin ikke kommer op på samme niveau som omgivelserne.

Og så skal du også lige regne med, at den af Novo opgivne max temperatur og opbevaringstid er sat til den lave side, med andre ord kan din insulin formentligt uofficielt holde sig også ved højere temperaturer og i længere tid, end der er angivet fra fabrikanten.

Enkelte få gode råd, der formentlig er kendt af dig allerede, inden du tager af sted. Medbring en legitimation, der angiver du er diabetikere og medbringer insulin (specielt til toldmyndighederne).

Et halssmykke med en indgravering, der angiver, at du er diabetiker, er også en god ting, hvis uheldet skulle være ude. Sørg for altid at have sukker på dig. Anbring evt. i forvejen insulin på knudepunkter, så du altid kan få fat i en reserve. Hvis du rejser sammen med andre, vil disse kunne oplæres i brugen af glucagon (Novo's GlucaGen pen), der hurtigt vil kunne få dig ud af en hypoglykæmi. Medbring dit blodsukkerapparat og brug det flittigt. Husk, hvis du skulle få en maveomgang, at man som diabetiker ofte har brug for lige så meget insulin som vanligt (og nogle gange endda mere), selv om du ikke skulle spise i denne situation.

Og ellers er der bare tilbage at ønske dig en rigtig god tur.

Med venlig hilsen

Jan Erik Henriksen, 1. reservelæge, PhD.

Sidst opdateret: 13.06.2000
Annonce