Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan behandler man Endarteritis Obliterans?

Spørgsmål:

Jeg skriver på vegne af min 70-årige far. Han har i et år lidt af gammelmandssukkersyge/type 2 diabetes. Han fik i vinter amputeret den ene pegefinger, og lægerne sagde at det var på grund af ødelagte blodkar, som skyldes tobaksrygning.

Nu begynder den næste pegefinger at blive dårlig, og generelt er alle hans fingre nu med sår, og hvide spidser.

Hans egen læge mener nu, at der istedet er tale om sygdommen Endarteritis Obliterans. Hvad er det, og hvordan kan det evt. behandles?

Han siger det er en slags gigtsygdom. Jeg vil være meget taknemmelig for et svar, da han bliver temmelig handikappet hvis det også bliver nødvendigt at amputere den anden pegefinger.

Med håb om svar

Svar:

Sygdommen Endarteritis obliterans er en betændelsesagtig lidelse lokaliseret til blodkarrenes inderste lag. Denne ujævnhed på indersiden af blodkarret medfører, at der dannes små blodpropper der mere eller mindre tillukker blodkarret og dermed blodforsyningen for eksempel ud i en finger. Sygdommen optræder overvejende hos mænd med start i 30-45 års alderen hos overvejende rygere.

Du nævner, at din far har en sukkersyge (aldersdiabetes) og samtidig er ryger, hvorfor jeg umiddelbart vil tro, at din faders problemer nok snarere skyldes åreforkalkning p.g.a. mangeårs diabetes og rygning.

I din faders tilfælde vil jeg foreslå tobaksophør , god diabeteskontrol med godt reguleret diabetes, daglig én hjertemagnyl eller fiskeolie. Endvidere kan man i svære tilfælde evt. overveje blodfortyndende behandling.

Endelig vil jeg foreslå, at din fader får undersøgt indholdet af kolesterol i blodet. Det er således aldrig for sent at holde op med at ryge, sikre en velreguleret diabetes, samt at nedsætte indholdet af kolesterol i blodet.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen, speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 19.01.2002
Annonce