Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan blodtryksmedicin påvirke mit blodsukker?

Spørgsmål:

Jeg har gennem nogle år gået til kontrol og fået målt mit blodtryk og mit blodsukker hos min læge. Jeg har nu købt et blodsukkerapperat og måler selv mit blodsukker med mellemrum.

For ca. et halv år siden begyndte jeg at tage blodtryksmedicin Atazid, men jeg syntes også at jeg har fået sværere ved at holde mit blodsukkertal nede. Kan Ataziden være skyld i dette?

Jeg er også meget glad for al slags frugt og spiser en del frugt hver dag særlig æbler og appelsiner, hvilken og hvor meget frugt må jeg spise dagligt?

Svar:

Jeg undrer mig over, at du er sat i behandling med Atazid, idet man normalt vil bruge en såkaldt ACE-hæmmer, medmindre, at du har protein i urinen. Atazid er ligeså god, men væsentlig dyrere, men det er muligt at du ikke kunne tåle ACE-hæmmer som blodtryksnedsættende medicin.

Atazid skulle dog ikke påvirke dit blodsukker i nogen negativ retning, snarere tværtimod: Det skulle nok sænke blodsukkeret en smule. Da du har et kropsmasseindex (BMI) på næsten 34 er det overvægten, som er dit største problem, og du burde koncentrere din indsats om at tabe dig. Et vægttab på 5-10 kg ville gøre mirakler både på dit blodsukker og blodtryk.

At spise meget magert, undgå sukker- og alkoholrige drikkevarer, samt at spise masser af frugt og grønt (gerne 6-8 stk om dagen), magre mejeriprodukter og fuldkornsprodukter kan gøre det lidt nemmere, men hvis ikke du taber dig så skal du også skære ned på portionsstørrelsen, d.v.s. spise mindre. Både æbler og appelsiner er i orden inden for rammerne af 6 stk om dagen, men du skulle også spise melon, pærer og andre frugter, og især noget mere grønt (gulerødder, blomkål, peberfrugter, tomater, o.s.v.).

Arne Astrup, dr.med og professor i ernæring

Sidst opdateret: 15.01.2003
Annonce