OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Jeg har konsulteret min tandlæge, fordi tandkødet i undermunden gennem de seneste år har trukket sig voldsomt tilbage, især i venstre side bag og foran en manglende tand (minus 6), og det er især gået stærkt de seneste måneder og har nu medført store gener fra de blottede tandhalse (især minus 5, minus 7, og minus 8).
Min tandlæger henviser fortsat til at det må være min tandbørstnings-teknik, for der er ingen tandkødsbetændelse. Det kan jeg slet ikke forstå, for i takt med forværrelsen har jeg naturligvis været mere og mere påpasselig, i en grad hvor jeg nu nærmest børster tænder med børsten fire meter foran snuden.
Oveni dette har kæbeknoglen trukket sig, den er vel blevet opløst? Minus 7 er ved at være løs, og jeg frygter denne fremadskridende tandkøds-recession skal få tænderne ud af munden på mig.
Er der mennesker som har et specielt følsomt tandkød, et som trækker sig tilbage ved svag børste-påvirkning 2-3 gange pr dag. Er der andre lidelser end fremskreden paradontose, som kan forårsage at tandkødet i hele undermunden trækker sig?
Er der noget at gøre for at standse udviklingen, evt kirurgi for at få tandkødet op om tanden igen??
Skal jeg søge anden tandlæge?
Du skriver, at du er 40 år. Det er ikke usædvanligt, at tandkødet trækker sig lidt tilbage, når man bliver ældre, men det sker som regel på alle tænder. Tandkødstilbagetrækning lokalt skyldes ofte forkert (= for hårdt) brug af tandbørsten, idet man faktisk godt kan børste tandkødet væk, så det har ikke noget med parodontose eller dårlig mundhygiejne at gøre. En anden medvirkende årsag kan være for hårdt bid på tænderne; det kan også bevirke, at tandkødet trækker sig.
Det er muligt i dag ved hjælp af små kirurgiske indgreb at få noget af tandkødet tilbage på dets oprindelige plads. Du kan roligt stole på din tandlæge og spørge, om det er noget, han kan klare. Ellers findes der specialister, som han kan henvise dig til. Bed ham om at pensle de lange tandhalse med 2% natrium-fluorid, det beskytter mod caries og følsomhed. Tandpastaen "zendium Dentine" er også god at bruge til de lange tandhalse.
Med venlig hilsen
Jens Kølsen Petersen
Lektor, specialtandlæge, M.S.
Sidst opdateret: 19.01.2002