Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det syren i sodavanden eller sukkeret, der foresager syreskader på tænderne?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Har et par spørgsmål omkring sodavand og tænder:

1) Er det syren i sodavanden eller sukkeret der foresager syreskader på tænderne? I tilfælde af, at det er sukkeret er det så ok at drikke Cola Light? Det vil ikke skade tænderne?

2) Hvis man er på vej til at have alvorlige syreskader, men der ikke kan ses noget på tænderne, falder tænderne så sammen alligevel selvom man stopper med at drikke cola?

3) Er det farligt hvis man drikker ½L om dagen hurtigt, altså i stedet for at gå og "nippe" til colaen?

4) Er det nogen form for sodavand hvor tænderne ikke tager skade?

Med venlig hilsen

Frederik

Svar:

Kære Frederik

Tak for de gode og relevante spørgsmål.

1) Det er afgjort fosforsyren i cola, som er det værste for tænderne, men sukkeret gavner heller ikke (der er en sukkermængde svarende til ca. 10 sukkerknalder i hver sodavand - ikke bare cola). Cola Light er næsten lige så skadelig for tænderne som almindelig cola, fordi syreindholdet er det samme.

2) Har man fået en alvorlig syreskade og stopper med at drikke cola, vil skaden langsomt udbedre sig, idet der udfældes nyt kalk og fosfor fra spyttet, men det tager lang tid.

3) Det er mindre tandskadeligt at drikke ½ liter på én gang end at gå og småsøbe dagen igennem.

4) I princippet skader alle sodavand tænderne. Det afgørende er pH-værdien og sukkerindholdet. Vand fra vandhanen er det bedste!

Med venlig hilsen

Jens Kølsen Petersen

Lektor, specialtandlæge

Sidst opdateret: 06.06.2003
Annonce