Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det muligt at blive testet for malaria, efter en rejse til Mombasa?

Spørgsmål:

Vi skal til Kenya til september, hvor vi skal være fem dage i Nakuru/Masai Mara området og herefter otte dage ved Mombasakysten.

Hvad er sandsynligheden for at blive smittet med den Malaria (herunder den ondartede), og hvis man bliver smittet, hvad er sandsynligheden for at dø af den?

Dette er under forudsætning af at vi tager Malarone og vil anvende myggenet og balsam. Er der forskel på de to områder vi skal til og har årstiden betydning for smitterisikoen?

Er man sikret i hotellerne ved aircondition eller er det vigtigt at sprøjte med myggespray alligevel? Er det muligt at blive testet for smitte ved hjemkomst?

Vi planlægger graviditet umiddelbart efter hjemkomst, derfor ville det være rart at have muligheden for at blive testet.

Håber I vil være behjælpelige med alle disse spørgsmål.

Svar:

Der er betydelig risiko for malaria i Mombasa området året rundt og den helt overvejende malaria type er den såkaldte falciparum, som ubehandlet kan være dødelig (ubehandlet er risikoen formentlig 30 procent eller mere).

Der er ingen helt præcis viden om, hvor effektivt malarone beskytter turister, som aldrig før har haft malaria. Malarone er kun indregistreret til forebyggende malariamedicin i ét land i verden foreløbigt,-og det er Danmark, så erfaringen om stoffet er endnu meget begrænset. Alt tyder dog på at malarone er meget effektivt, og det vil være en god idé at anvende det til den planlagte rejse til Kenya.

Risikoen for malaria med brug af malarone må formodes at være mindre end 0,1 procent per måneds ophold på det sted i Afrika.

Myg kan ikke lide kold luft, og derfor er risikoen for stik mindre, når man sover i et air-conditioneret rum. Problemet er naturligvis, at man kan blive stukket udendørs om aftenen og myggebalsam er derfor altid en god idé.

Der findes desværre ingen rigtig anvendelig, sikker blodprøve, som kan svare på, om man er blevet smittet med malaria, før symptomerne bryder frem. Man er henvist til de første tre måneder efter hjemkomst fra malariaområde at reagere på feber ved at få blodet undersøgt for malaria.

Disse overvejelser skal dog ikke hindre eventuel ønsket graviditet, når der ikke længere tages malariaforebyggelse. Anvendes malarone til profylakse (forebyggelse), ville jeg, selvom der mangler viden på området, alligevel anbefale at vente et par måneder, efter I er færdige med at tage malarone, da den ene af komponenterne i malarone (Atovaquon) udskilles meget langsomt.

Med mange venlige hilsner

Søren Thybo, speciallæge i tropemedicin og infektionsmedicin

Sidst opdateret: 18.07.2000
Annonce