Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Må man blive vaccineret når man eventuelt er gravid eller gerne vil være det?

Spørgsmål:

Jeg vil gerne vide om jeg må tage ud og rejse (Mexico-Thailand)hvis jeg er gravid, og skal have en sprøjte?? mod smitsom leverbetændelse? Stivkrampe? Eller hvis jeg rejser først, om der skal gå et antal måneder før man så må blive gravid fordi man har fået disse sprøjter? Det skal siges at jeg ikke kan blive gravid på normal vis, men går på fertilitetsklinik og de har lukket i øjeblikket og jeg har snart ferie, og vil gerne vide om jeg skal udsætte rejsen eller droppe den. På forhånd tak

Svar:

Kære Charlotte,

Må man blive vaccineret når man eventuelt er gravid eller gerne vil være det?

Normalt anbefaler man kun at give vaccinationer under svangerskabet, hvis det er helt nødvendigt, men formentlig er der ingen af de såpkaldte "dræbte" (=ikke levende) vaccinere, som har nogen skade virkning på fosteret. Til Mexico og Thailand, som du nævner, ville levende vacciner ikke komme på tale, og jeg synes ikke er der er noget til hinder for at du kan blive stivkrampe vaccineret, eller blive vaccineret mod hepatitis A (leverbetændelse). Tværtimod vil det være dumt at rejse de to steder, uden at have en god beskyttelse mod hepatitis A, som netop hos gravide, en gang imellem kan være en meget alvorlig infektion.

Held og lykke

Sören Thybo

Sidst opdateret: 10.08.2000
Annonce