Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min kæreste får urinpletter på bukserne.

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Spørgsmålet går på min kæreste som er 34 år. Jeg har kendt ham i snart to og burde jo egentlig kunne tale med ham om alt - men hans vandladningsproblemer, volder mig kvaler.

Han lader vandet meget tit - især hjemme. På en aften fra 18-22, kan han sagtens nå at gå på toilettet 5-6 gange. Når vi går i seng, skal han altid tisse to gange og lige inden vi lægger os til at sove også en gang. Han er ikke oppe hver nat - men en gang imellem. Det andet problem - som er det største, er at det ikke altid virker som om, at han får tømt urinrøret helt. Jeg begyndte at kommentere hans våde plet på buskerne, med det resultat, at han nu bare lægger penis anderledes, så hans bukser ikke bliver synligt våde. Men han kommer til at lugte af urin. Hvis jeg sidder tæt på ham, kan jeg lugte det og når vi går i seng sammen, kan jeg lugte det. Derfor er lysten til at røre ved ham ikke altid så stor.

Hvad skal jeg gøre - jeg vil så gerne hjælpe ham med hans lille problem?

Hilsen K

Svar:

Kære K,

Jeg kan sagtens forstå, at især det sidste af de to problemer, du nævner, kan være generende, men jeg har ikke så mange gode råd. Det er for en læge helt afgørende, at patienter kommer af sig selv. Så din ven må altså motiveres for selv at opsøge en læge, og det er selvfølgelig ikke så let, hvis han ikke selv synes, han har et problem. Jeg skulle måske tilføje, at det ikke er så let for mennesker i jeres alder og med jeres længde af samliv. I den anden ende af aldersskalaen og efter et langt samliv er det ikke helt ualmindeligt, at den mandlige patient fortæller, at hans kone har forlangt, at nu skulle han gå til læge!!

Du skriver, at din ven går (alt for) ofte på toilet, men dog ikke skal op om natten. Det tyder på, at han drikker for meget og måske på de forkerte tidspunkter af døgnet. I mit lange lægeliv har jeg oplevet, at der nu næsten er gået religiøs fanatisme i at drikke meget. Selv unge mennesker kan ikke køre i tog en time uden at være forsynet med en 1½ l vandflaske. Og stakkels ældre mænd tisser ustandseligt, fordi hustruen hele tiden er efter dem med opfordring om hele tiden at drikke. Men man skal efter min mening ikke drikke så meget, at det bliver en plage at skulle rende på toilettet hele tiden. Hvis man drikker svarende til en diurese (den urinmængde man kommer af med i et døgn) på 1½-2 l i døgnet, så er det fint - og tilstrækkeligt.

HVIS din ven gik til læge, ville det være fornuftigt at lade din ven udfylde et såkaldt væske-vandladningsskema, hvor han i nogle døgn noterer, hvor meget og hvornår og hvad han drikker, og hvor meget og hvornår han tisser. Så er det

let at give gode råd. Derudover kan urinen blive checket for evt. betændelse.

Det andet - og største - problem handler om efterdryp. Det er et problem, der tiltager med alderen, men faktisk bør mænd i alle aldre lære at malke urinrøret tomt, så de undgår pletter i underbukserne og selvfølgelig pletter på tøjet. For de af os, for hvem det nærmest er en katastrofe af få urinpletter på tøjet, er det uforståeligt, hvorfor andre er ligeglade med dette. Det er vist ikke en særlig lægeopgave at få mænd til at være hygiejniske, så jeg ved ikke, hvad jeg skal foreslå.

Derfor kan jeg vist kun slutte med et pøj, pøj.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller, overlæge

speciallæge i urinvejssygdomme (urologi),

Sidst opdateret: 01.04.2004
Annonce