Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg ser tredobbelt og min egen læge ved ikke hvorfor - hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 52, der har grå stær. Jeg ser dårligere, men øjenlægen mener dog ikke at den er fremskreden nok til operation. Jeg har spurgt hvorfor jeg ser tredobbelt og dette kunne han ikke svare på. Ved synsprøven ser f.eks. bogstavet "o" ud som de 3 midterste ringe i det olympiske tegn. Det generer mig især, når jeg sidder ved computeren. Er dette 3-dobbeltsyn tegn på noget andet end grå stær, jeg savner et svar på om det er normalt? Det der forstyrrer mit syn mest - mener jeg er dobbeltsynet. Jeg er meget i vildrede med hvordan jeg skal forholde mig, idet jeg savner svar på mit spørgsmål og ville være Dem meget taknemmelig for et svar. På forhånd tak.

Hvorfor ser jeg tredobbelt? Jeg kan godt se langt, men ikke klart - Jeg har igennem mange år været nærsynet 1.0, indtil for et år siden brugte jeg kun briller, når jeg skulle se TV og køre bil. Når jeg går på gaden skal jeg tæt på for at kunne se klart - generer også ved bilkørsel, når jeg skal læse skilte m.v. Kan der være noget andet galt pga. dette tredobbelt syn, som min øjenlæge ikke kunne svare på? Jeg ved ikke hvor jeg ellers skal henvende mig - øjenlæger hænger jo ikke på træerne og der er lang ventetid.

Svar:

Den mest sandsynlige forklaring på dit dobbelte/tredobbelt syn er den grå stær. Det er ikke sjældent, at patienter med grå stær, også selvom det kun er i mild grad, har dobbeltsyn.

En anden årsag kan være, at du har en bygningsfejl, der ikke er korrekt korrigeret i dine briller.

Endelig kan man i nogle tilfælde have en fornemmelse af dobbelt syn ved tilstande som medfører væskeophobning i nethinden.

Men som sagt er den sandsynligste årsag til dit dobbeltsyn grå stær. Hvis du føler dig generet i det daglige, er det rimeligt, at du bliver opereret, også selv om den grå stær måske ikke er særlig udtalt. Jeg synes, at du skal tage kontakt med din øjenlæge igen, og sige til ham, at du gerne vil henvises til øjenafdelingen i dit amt med henblik på operation for grå stær.

En anden mulighed er at søge en af de efterhånden mange øjenlæger, der opererer i privat praksis.

Sidst opdateret: 14.06.2000
Annonce